Matematiker John Nash døde i bilulykke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske matematikeren John Forbes Nash Jr. (86) og hans kone Alicia (82) har omkommet i en bilulykke i New Jersey. Nash fikk sist tirsdag Abelprisen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
John Forbes Nash:
  • Født 13. juni 1928, død i bilulykke 23. mai 2015.
  • Gift med Alicia Larde, doktor i fysikk. Døde i samme ulykke.
  • Vinner av Abelprisen 2015, sammen med Louis Nirenberg.
  • Født 1928 i Bluefield i West Virginia
  • Studerte kjerneteknikk, kjemi og etter hvert matematikk ved Carnegie Institutte of Technology (nå Carnegie Mellon University) i Pittsburgh.
  • Doktorgrad ved Princeton University, med en avhandling om spillteori.
  • Lærer ved Massachusetts Institute of Technology MIT fra 1951.
  • På 1950-tallet arbeidet han for en sivil tankesmie, finansiert av det militære.
  • Fra 1956 utviklet han vrangforestillinger og paranoia. Sykdommen satte ham i stor grad ut av spill de neste tre tiårene.
  • Etter å ha blitt frisk igjen, ble han på 1990-tallet tildelt en rekke priser, blant dem Nobelprisen i økonomi i 1996.
  • Den oscarvinnende filmen «A Beautiful Mind» fra 2001 er basert på hans liv.

(Kilde: Abelprisen)

Ekteparet satt i en drosje som krasjet i forbindelse med en forbikjøring på motorveien New Jersey Turnpike, opplyser Gregory Williams i delstatspolitiet til nettavisen NJ.com.

Abel- og nobelprisvinneren er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler etter den fire ganger Oscar-belønnede filmen «A Beautiful Mind» fra 2001 med Russell Crowe i rollen som Nash.

Nash reiste fra Norge lørdag morgen, får NTB opplyst. Ulykken skjedde etter ankomst til USA senere lørdag.

Den tragiske nyheten kom som et sjokk på Abelkomiteen og Det Norske Videnskaps-Akademi.

– Jeg er nummen, sier akademiets preses Kirsti Strøm Bull til NTB.

– Jeg synes det var en stor opplevelse å treffe ham. Jeg opplevde ham som en veldig nysgjerrig person. Han var genuint interessert i det som var rundt ham, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reiste fra Oslo

Noe av det siste Nash gjorde i Norge, var å få en omvisning sammen med Bull på Munch-museet i Oslo fredag ettermiddag. Han og kona, som var fysiker, hadde begge en interesse for den norske kunstneren.

– Jeg tilbrakte to timer sammen med dem på Munch-museet. Begge to utviste en enorm interesse for utstillingen med Edvard Munch og Vincent Van Gogh som var der, forteller Bull.

I forkant av museumsbesøket ble Nash intervjuet av Morgenbladets journalist Hanne Jakobsen.

– Vi satt og snakket sammen i en halvtime om matematikk og om hvordan man når som langt som han har gjort, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun beskriver Nash som en veldig hyggelig mann med god humor.

– Han var nok også smartere enn jeg skjønte. Svarene hans på spørsmålene mine var ikke alltid så lette å forstå, men det tror jeg nok var fordi han tenkte i andre baner enn meg, sier Jakobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk audiens

Nash og hans kone var på vei sørover langs motorveien da ulykken skjedde, opplyser politiet i New Jersey.

Taxisjåføren mistet kontrollen under en forbikjøring og krasjet inn i midtdeleren. Nash og kona ble kastet ut av bilen. Sjåføren satt fastklemt etter ulykken og ble fløyet til sykehus etter at han ble reddet ut. Han skal ikke være livstruende skadd.

Det var kong Harald som delte ut den høythengende Abelprisen til John Nash og hans matematikerkollega Louis Nirenberg. Utdelingen fant sted i Universitetets aula i Oslo.

De to regnes blant gigantene innen matematikken i det 20. århundre, og begge har lange karrierer ved amerikanske universiteter.

Prisbelønnet film

Hvorfor oppstår en trafikk-kø? Hva skjer når en tsunami når grunt vann? Til grunn for all forskning rundt slike fenomener ligger differensialligningene som Nash og Nirenberg har bidratt til å utvikle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Diffligningene», som matematikerne kaller dem, er verktøy som brukes i kompliserte beregninger av forholdet mellom størrelsen på et objekt og endringer.

Filmen om Nash, som i Norge fikk tittelen «Et vakkert sinn», handler først og fremst om Nashs bidrag til utviklingen av spillteori, noe han arbeidet med i begynnelsen av karrieren, og som han mottok Nobelprisen i økonomi for allerede i 1994. Den viser også hvordan matematikeren utviklet paranoid schizofreni.