Polens president erkjenner nederlag

Andrzej Duda (bildet) sikret seg en knepen seier i første valgomgang i Polen, men det ligger an til svært jevnt løp i omkampen mot president Bronislaw Komorowski. Foto. Reuters (NTB scanpix)
Andrzej Duda (bildet) sikret seg en knepen seier i første valgomgang i Polen, men det ligger an til svært jevnt løp i omkampen mot president Bronislaw Komorowski. Foto. Reuters (NTB scanpix)

Sittende president Bronislaw Komorowski (62) vedgår at han har tapt for den konservative nykommeren Andrzej Duda (43) i presidentvalget i Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Duda fra det konservative partiet Lov og rettferdighet (Pis) har ifølge valgdagsmålingen fått hele 53 prosent av stemmene, mens kristendemokraten Komorowski fra Borgerplattformen (PO) fikk 47 prosent.

Kort tid etter at den forsinkede valgdagsmålingen fra Ipsos ble klar sent søndag kveld, erkjente president Komorowski at han hadde tapt valget.

Målingen ble utsatt fordi et valglokale sør i landet måtte holde åpent i halvannen time ekstra fordi en 80 år gammel kvinne døde i stemmelokalet.

Valgthriller

Duda kom også best ut av de to i første valgomgang 10. mai og sikret seg 34,76 prosent av stemmene, mens Komorowski fikk 33,77 prosent.

Meningsmålingene har siden sprikt, og polske velgere befant seg dermed i en valgthriller da de gikk til urnene søndag.

Blant dem som nå kan juble over resultatet, er Wieslawa Lorenc (46).

– Jeg stemmer på Duda fordi jeg vil ha forandring, sier Lorenc, som jobber i offentlig sektor, etter å ha avlagt sin stemme i et valglokale i Warszawa.

– Pensjonsalderen er ikke rett, gruvearbeidere, sykepleiere og lærere tjener altfor lite og arbeidsmarkedet er for dårlig, sier hun.

Les også: Polsk valg viktig for Europa

Parlamentsvalg

30 millioner polakker har stemmerett, og valgutfallet gir en pekepinn på utfallet av høstens valg på ny nasjonalforsamling. Valgdeltakelsen søndag endte imidlertid bare på rundt 56 prosent.

Komorowski har i valgkampen lagt vekt på sin fortid som forsvarsminister, vel vitende om at mange polakker er bekymret for Russland og krisen i nabolandet Ukraina.

Det nådde ikke helt til mål, og valgresultatet kan tyde på at velgere flest har andre bekymringer. Duda har sikret seg støtte fra store fagforeninger og har i valgkampen vært mer opptatt av Polens plass i EU.

Personvernpolicy