Halvparten søker om erstatning i voldtektssaker
Halvparten av de fornærmede i voldtektssaker søker om erstatning fra staten. Altfor få benytter seg av ordningen, mener Kontoret for voldsoffererstatning (KFV).
Fornærmede i voldtektssaker kan få erstatning fra staten selv om voldtektsanmeldelsen har blitt henlagt, påpeker KFV.
– Det er fortsatt flere som anmelder enn som søker erstatning. Det er viktig at bistandsadvokatene opplyser ofrene om muligheten til å få erstatning, selv om straffesaken blir henlagt. Ordningen blir brukt for lite, sier informasjonsansvarlig Ivar Andre Holm ved KVF til Aftenposten.
Les også: Voldsoffererstatning til 120 som fikk sakene henlagt
KFV har de siste fem årene i gjennomsnitt behandlet 580 søknader om erstatning etter voldtekt hvert år. Hvert år i denne perioden var det i gjennomsnitt 1.100 anmeldte voldtekter.
Holm opplyser at mange som tar kontakt, nøler med å søke erstatning fordi de er redde for at politiet eller gjerningsmannen skal tro at de har et økonomisk motiv. Samtidig er det slik at langt fra alle som ber om erstatning, får søknaden innvilget, påpeker Lisa Arntzen i DIXI ressurssenter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Man må være mentalt forberedt på det også. For dem som ikke har fått erstatning, kan avslaget oppleves som nok et nederlag, sier hun.
Les også: Johanne ble voldtatt - laget kampanjevideo
Arntzen oppfordrer imidlertid alle som først har anmeldt en voldtekt, om også å søke erstatning, og da er det viktig at bistandsadvokatene hjelper og informerer sine klienter i prosessen, mener hun.