Sverige til topps i Eurovision – Norge nummer åtte

Måns Zelmerlöw med sangen «Heroes» vant finalen i årets Eurovision Song Contest for Sverige. Norge endte på 8. plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det så lenge ut som om Russland skulle stikke av med seieren foran Sverige, men etter hvert ble det klart at Sverige vant nærmest en utklassingsseier. Russland holdt på andreplassen, og Italia ble nummer tre.

Sjette svenske seier

Sverige har vunnet Eurovision Song Contest fem ganger tidligere, første gang da Abba gikk til topps med «Waterloo» i 1974 og senest for tre år siden da Loreen gikk til topps med «Euphoria».

– Jeg har så mye jeg skulle sagt, men det viktigste nå er at vi alle er helter, sa en jublende glad Måns Zelmerlöw da han entret scenen etter at seieren var et faktum.

Sverige ble av mange sett på som favoritt i årets finale, men Russland tok innpå på spillselskapenes oddslister.

Les også: Norge i ilden i Euro­vi­sion-showet

Strekgubbe

Takket være en sterk framføring, med et uvanlig sceneshow der en strekgubbe spilte en sentral rolle, sanket Zelmerlöw til slutt flest poeng av alle, 355 til sammen. Russiske Polina Gagarina endte med 305 poeng, mens den italienske trioen Il Volo fikk 292.

Fjorårsvinneren Østerrike, som var representert med trioen The Makemakes, endte uten poeng i lørdagens finale.

Også Tyskland, som senest vant i 2010 og stilte med artisten Ann Sophie, endte poengløse.

Klar for å feire

Norges bidrag, «A Monster Like Me» framført av Kjetil Mørland og Debrah Scarlett, fikk 102 poeng, noe som holdt til en 8. plass.

– Jeg føler meg lettet og veldig glad og klar for å bare feire, sier Kjetil Mørland til NTB.

– Nå skal vi bare kose oss med dem vi er kjempeglade i, sier han.

Målet til duoen var topp ti, og de to er på ingen måte misfornøyd med plasseringen.

Se video øverst i saken

Låtskriverpris til Mørland

Før showet lørdag kveld mottok Mørland låtskriverprisen i Marcel Bezencon Awards. Låten hans ble stemt fram blant alle årets deltakende komponister.

– Det betyr veldig mye for min del, vel så mye som å gjøre det bra i Eurovision. I utgangspunktet sendte jeg inn låten som låtskriver, men så ombestemte jeg meg, sier Mørland.

Duettpartner Debrah Scarlett benyttet anledningen til å berømme vinner Måns Zerlmerlöw, som de to er blitt godt kjent med i løpet av tiden i Wien.

– Han er utrolig flink. Han synger veldig bra, og opptredenen var «spot on». Det er jo ganske spesielt at alle bevegelsene har noe å si, så hvis han går noen centimeter bort og synger annerledes, funker det ikke. Det helt unikt, sier Debrah Scarlett.

Personvernpolicy