FARC-geriljaen opphever våpenhvilen i Colombia

FARC-geriljaen i Colombia opphever den ensidige våpenhvilen etter at regjeringsstyrker drepte 26 av deres soldater torsdag. Opprørerne sier likevel at fredsprosessen, som Norge er involvert i, fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsstyrkenes bombeangrep mot en FARC-base og kampene på bakken torsdag er blant de dødeligste konfrontasjonene siden partene begynte fredsforhandlinger for over to år siden.

Geriljaens fredsforhandlingsteam mener president Juan Manuel Santos' regjering tvang frem en opphevelse av våpenhvilen etter flere angrep mot dem.

– Vi hadde ikke planlagt å avslutte den unilaterale og tidsubestemte våpenhvilen vi erklærte den 20. desember 2014 som en humanitær gest for å de-eskalere konflikten, men inkonsekvensen fra Santos' regjering forårsaket dette, skriver forhandlingsteamet på sin blogg fredag.

– Dialogen fortsetter

Angrepet torsdag skjedde samme dag som regjeringen og FARC innledet en ny runde med fredsforhandlinger på Cuba. Norge fungerer som tilrettelegger i forhandlingene.

Til tross for at våpenhvilen nå oppheves, sier geriljaen at den er innstilt på å fortsette fredssamtalene, men gjentar sin oppfordring om å få i stand en bilateral våpenhvile. President Santos har flere ganger nektet å gå med på dette før en endelig fredsavtale mellom partene er på plass.

– Mot vår vilje må vi fortsette dialogen midt i en konfrontasjon, skriver FARC-delegasjonen på bloggen.

En av forhandlerne, Pablo Catamumbo, bekrefter til Reuters at forhandlingene vil fortsette.

– Dialogen vil fortsette. Det er en spent atmosfære som har påvirket samtalene i disse dager, sier han.

– Legitim handling

Både militæret og politiet var involvert i torsdagens angrep, som skjedde i den sørvestlige Cauca-regionen i landet.

Pastor Alape, som er medlem av FARCs forhandlingsdelegasjon, skriver på Twitter at angrepet skjedde mens opprørerne var i dyp søvn, og at de ble drept av «250-kilos bomber, uten mulighet til å slå tilbake».

Presidenten Santos forsvarer imidlertid angrepet.

– Dette er en legitim handling fra staten for å forsvare og beskytte dens innbyggere, sier Santos.

Han besluttet den 11. mars i år å stanse luftangrepene mot FARC-geriljaen som en anerkjennelse av opprørernes våpenhvile. Etter at FARC-opprørere drepte elleve soldater i et bakholdsangrep i Cauca-regionen i april, beordret imidlertid presidenten militæret til å fortsette luftangrepene.

Ba om økt tempo

Minutter før FARC-uttalelsen kom fredag, oppfordret presidenten gruppen til å øke tempoet i fredssamtalene under en TV-sendt tale.

– Det er på tide å øke hastigheten i forhandlingene. Hvor mange flere dødstall må til for å forstå at det nå er tid for fred, sa presidenten.

Konflikten mellom regjeringen og FARC-geriljaen går 50 år tilbake i tid. Til nå har den krevd over 200.000 menneskeliv.

Personvernpolicy