Båt for tog på Bergensbanen

Jernbaneverket opplyser at rasområdet er vurdert av geolog som konkluderte med at det er for ustabilt til at oppryddingsarbeid kan starte. Området vil bli vurdert på nytt av geolog lørdag. Foto: Inge Hjertaas (Jernbaneverket / NTB scanpix)
Jernbaneverket opplyser at rasområdet er vurdert av geolog som konkluderte med at det er for ustabilt til at oppryddingsarbeid kan starte. Området vil bli vurdert på nytt av geolog lørdag. Foto: Inge Hjertaas (Jernbaneverket / NTB scanpix)

NSB har satt inn båt for tog slik at reisende kan ta seg forbi rasområdet mellom Vaksdal og Trengereid på Bergensbanen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag gikk det på nytt flere ras i området ved Bogelia mellom de to stasjonene. Både E16 og banen er stengt som følge av jordraset. Fredag var det fortsatt uklart når bane og vei kan åpnes igjen.

Jernbaneverket opplyser at rasområdet er vurdert av geolog som konkluderte med at det er for ustabilt til at oppryddingsarbeid kan starte. Området vil bli vurdert på nytt av geolog lørdag. Jernbaneverket vil komme med en ny statusrapport samme dag klokken 9.

Les også: Dikter raser etter E16-ras

Mange ras

Det er andre gang på kort tid det går ras i området. Det første gikk tirsdag 12. mai. Et NSB-tog kjørte da inn i jordmassene som hadde veltet nedover fjellsiden og over jernbanesporet, men uten at noen ble skadd.

Torsdag ettermiddag løsnet det på nytt, denne gangen like ved det første raset. Det var et 3– 4 meter høyt og 200 meter langt ras, og massene gikk nok en gang over både jernbanesporet og E16.

Bakgrunn: Nytt ras i Vaksdal stenger jernbane og vei

Det var ingen biler på veien og heller ingen tog i nærheten da raset gikk. Politiet advarer om utrygge forhold mellom Kjenestunnelen og Bogatunnelen.

Samtidig sendte Meteorologisk institutt ut et OBS-varsel om store nedbørsmengder på Vestlandet fredag, også i Hordaland.

Tette stikkrenner

Banesjef Bjørn Skauge på Bergensbanen vest sier at deres første oversikt tilsier at det igjen er E16 det har gått hardest ut over i Bogelia.

– Våre rashvelv på strekningen har stor effekt. Likevel er rasfaren så stor og massene så ustabile at vi ikke kan gå inn i området før geologer gir oss klarsignal. Det er ventet opp mot 70 millimeter nedbør i området dette døgnet og det er derfor ikke mulig å si når vi kan ha strekningen klar for tog igjen, sier Skauge.

Les også: Vaksdal-ordfører: – Må forberede oss på katastrofe

Han understreker at det er en utfordring at stikkrennene under banen har gått tett av rasmasser slik at alt vannet nå renner inn i sporet.

Bogelia har i hele Bergensbanens og Vossebanens historie vært kjent som en rasutsatt strekning. Derfor fikk jernbanen omfattende rasoverbygg og rashvelv på 1920-tallet.

– Gang på gang ser vi at disse har stor effekt og begrenser skadene. Ras og skred på strekningen følger i skredløpene og dermed går det meste over linjen, sier Skauge. Likevel kommer det ved store ras mengder av sørpe, slam vann og finstoffer inn i sporet.

Personvernpolicy