
Amnesty: Utbredt tortur mot krigsfanger i Ukraina

Både ukrainske styrker og prorussiske separatister driver utbredt tortur av krigsfanger, ifølge en ny rapport fra Amnesty International.
Rapporten avdekker ifølge Amnesty omfattende krigsforbrytelser på begge sider av konflikten, men de aller verste forbrytelsene, summariske henrettelser, er det kun de prorussiske opprørerne som beskyldes for.
33 tidligere fanger er intervjuet, og hele 32 av dem forteller at de ble utsatt for alvorlig mishandling, 17 har sittet fanget hos separatistene, 16 hos styrker som kjemper for regjeringen i Kiev.
Les også: Ukrainas president: – Vi er i krig med Russland
Brutal krig
Den svært dystre rapporten føyer seg inn i en rekke uavhengige beskrivelser av svært alvorlige overgrep, noe som tyder på at Europa er vitne til den mest brutale krigen siden Balkan-krigene raste på 1990-tallet.
– Tidligere fanger beskriver hvordan de ble slått til de brakk bein, torturert med elektrosjokk, sparket, knivstukket, hengt fra taket, hindret i å sove i dagevis, nektet akutt medisinsk hjelp og utsatt for lurehenrettelser, heter det i rapporten, som ble offentliggjort fredag.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Skutt av ung kvinne
En ukrainsk soldat forteller hvordan separatister nærmest konkurrerte om å skyte på dem.
– Det var mer enn ti personer samlet rundt oss, og de ville alle sammen ha lov til å skyte. Det var ei jente på rundt 25 år som skjøt på våre menn med en rifle fra omtrent tre meters avstand. Skjøt dem i knærne, i lungene, sier han.
Men en annen separatist reagerte på oppførselen hennes og sa:
– Ha litt anstendighet, de er fanger, de har ingen våpen, skal han ha sagt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Russland krever adgang til russere fanget i Ukraina
Sivile fanger
Noen av krigsfangene var sivile som ble holdt tilbake fordi de hadde bilder på mobiltelefonen fra demonstrasjonene på Maidan-plassen i Kiev.
Det var disse protestene som førte til at den tidligere presidenten Viktor Janukovitsj måtte flykte, hvorpå opprøret øst i landet startet.
– Fortellingene om tortur av fangene er like vanlig som de er sjokkerende, sier Amnestys programdirektør for Europa og Sentral-Asia, John Dalhuisen.
Kildene i rapporten ble holdt fanget mellom juli 2014 og april 2015. Amnesty gjennomførte intervjuene i mars, april og mai.