
Lokalsykehus kjemper for akuttberedskapen

Lokale sykehus og kommuner intensiverer kampen mot planene om å legge ned den kirurgiske akuttberedskapen ved sykehusene. Ordfører Bersvend Salbu i Tynset frykter større utrygghet blant folk.
– Å ta bort akuttkirurgien fra sykehuset er som å ta bort ett av beina på krakken du sitter på, sier Salbu til NTB.
Lokalsykehuset på Tynset er et av sykehusene som står i fare for å miste den kirurgiske akuttberedskapen. Fredag har kommunen invitert en rekke stortingspolitikere til et seminar om lokalsykehusenes framtid, som et smakebit til debatten som vil komme når helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) legger fram regjeringens forslag til nasjonal helse- og sykehusplan til høsten. Der blir lokalsykehusenes framtid et hovedpunkt.
– Å opprettholde kvaliteten på et lokalsykehus, det er det som er framtida. De må ikke degraderes, fastslår Salbu.
Les også: Bent Høie kan bli saksøkt av sine egne
Frykter for utviklingen
Høie har derimot allerede luftet tanken om at bare de største sykehusene skal ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap. En rådgivningsgruppe som Høie har nedsatt, konkluderte i begynnelsen av mai med at antall lokalsykehus som tilbyr akuttkirurgi, bør halveres i løpet av 10 til 15 år.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFor befolkningen på Tynset vil det bety å måtte kjøre minst to og en halv time til nærmeste sykehus dersom en ulykke inntreffer, framholder Salbu.
– Når vi vet hvor mye avstand teller, frykter vi at dette vil skape mer utrygghet blant befolkningen. Det vil igjen svekke grunnlaget for utviklingen i vår region. Vi blir en mindre attraktiv kommune for næringslivet, og vi vil tape arbeidsplasser, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSvekket tilbud
På seminaret blir det lagt fram en rapport som er svært kritisk til å legge ned den kirurgiske akuttberedskapen ved lokale sykehus.
Rapporten, som er utarbeidet av kunnskapssenteret for fagbevegelsen De Facto, slår blant annet fast at erfaringer med å legge ned «halve sykehuset» er at resten av sykehusdriften svekkes.
– Ideen om at man kan ribbe et sykehus for sentrale funksjoner og tro at det som er igjen, skal virke som vanlig, er feil. Det fungerer ikke slik, sier daglig leder i De Facto Roar Eilertsen til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan mener at å legge ned akuttberedskapen vil svekke sykehusene gradvis langs tre dimensjoner.
– Utvannet
– For det første blir det nærmest umulig å opprettholde sykehuset som utdanningsarena for nye leger. Uten turnusleger blir det problemer med å fylle opp vaktlister, påpeker forskeren.
I tillegg blir det vanskelig å rekruttere flinke fagfolk til sykehusene. Dessuten viser erfaringen at det ofte oppstår usikkerhet blant fastlegene om pasientene kan henvises til sykehuset, som i større grad henviser til de større sykehusene, ifølge Eilertsen.
– Det betyr at driften blir ytterligere utvannet, sier han.