Drapssiktet 15-åring skallet ned fengselsbetjent

I denne boligen ble en dame knivdreptav ei femten år gammel jente som hadde bopel på "Små Enheter" i Vollen i Asker. FOTO: NTB scanpix.
I denne boligen ble en dame knivdreptav ei femten år gammel jente som hadde bopel på "Små Enheter" i Vollen i Asker. FOTO: NTB scanpix.

Nå er jenta siktet for nok et tilfelle av vold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kjennelse fra en fengslingsforlengelse fremgår det at politiet 13. april utvidet siktelsen mot 15-åringen med flere tilfeller av vold mot offentlig tjenestemenn.

- En fengselsbetjent i Bergen ble skallet, sier politadvokat Iselinn Håvarstein til Budstikka.

Etter drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund på Behandlingsinstitusjonen Små Enheter i Vollen i Asker, ble jenta flyttet til Ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel etter at hun var ferdig observert av de sakkyndige psykiaterne ved Lier sykehus.

De konkluderte med at jenta, som nå er siktet for overlagt drap og vold mot offentlige tjenestemenn, er strafferettslig tilregnelig.

Mer om saken: Asker-ordfører vil endre regelverket etter Vollen-drapet

Hørte stemmer

Ifølge jentas forsvarer Cecilie Nakstad skal episoden i fengselet ha skjedd da den psyskisk syke 15-åringen var sint og frustrert. Nakstad sier til Budstikka at jenta erkjenner straffeskyld for dette.

Jenta er allerede siktet for å angrepet en politikvinne. På vei til retten hoppet hun på henne, og forsøkte å ta politbetjentens ladde tjenestevåpen. 15-åringen har forklart at hun hørte stemmer som ba henne gjøre dette, ifølge forsvarer Nakstad.

Neste uke er trolig Riksadvokaten klar med sin tiltale. 15-åringen kan bli idømt forvaring - i så fall som den hittil yngste i Norge.

Forsvarer Nakstad tror ikke voldepisodene vil ha innvirkning på straffeutmålingen. Hun minner om at 15-åringen inntil nylig ikke har fått behandling.

Da jenta var på Små Enheter i Vollen møtte naboer henne uten voksentilsyn ute - selv om hun skulle passes på døgnet rundt. På den private barneverninstitusjonen var hun involvert i flere voldsepisoder, og truet blant annet politiet med en machete.

Bakgrunn: Draps­sik­tet jente (15) på insti­tu­sjon sa hun ville drepe: Gikk fritt i nabolaget

Personvernpolicy