Sør- og Østlandet blir pinsens værvinnere

Årets pinsehelg blir ikke blant de beste i historien værmessig sett. Det blir noe kjølig, men fint i sør og øst, kaldt og veldig vått i vest og kaldt og vått i Trøndelag og lenger nordover, varsler meteorologene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Årets pinsehelg blir ikke blant de beste i historien værmessig sett. Det blir noe kjølig, men fint i sør og øst, kaldt og veldig vått i vest og kaldt og vått i Trøndelag og lenger nordover, varsler meteorologene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Hele landet må belage seg på noe nedbør i pinsen, men Sør- og Østlandet blir stort sett skånet. Særlig lørdag ventes det vær som hinter om at sommeren er i anmarsj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt beskriver Øst- og delvis Sørlandet som pinsens værvinnere.

Der blir det lengst perioder med oppholdsvær og også høyest temperaturer.

– Det beste været kommer i lavlandet østafjells, nedover telemarkskysten og til Sørlandet. Men også her ventes nedbør i løpet av pinsedagene. Lørdag blir klart best, mens det kan bli ganske bra også mandag, sier Thyness til NTB.

Hun anbefaler også folk i sørøstlige deler av landet å kle seg godt.

– Det er generelt kjølig, men lørdagen på Østlandet kan bli veldig fin værmessig. Det kan bli opptil 16-17 grader om man er heldig. Men man må være i le for vinden om det skal føles helt topp. Det er greit med en jakke på lur.

På nettstedet yr.no varsles det samtidig synkende temperaturer i høyfjellsovergangene fra fredag kveld. Overgang til snøbyger gir lokalt vanskelige kjøreforhold for områder i hele Sør-Norge.

Verst i vest

Pinsen strekker seg til mandag og gir en ekstra fridag for de fleste av oss. Mens sør- og østlendingene kan håpe på utevær, ser det dårlig ut på Vestlandet.

Enkelte steder i Hordaland og Sogn og Fjordane ventes det så mye som 50 til 70 millimeter nedbør fredag.

– Pinsen sett under ett blir kjølig, grå og våt for Vestlandets del. Det blir ordentlig vått fredag og søndag. Lørdag får man et lite vindu, men heller ikke da blir det mye sol. Det ventes pålandsvind og lavt skydekke, sier Thyness.

– Det samme gjelder for så vidt for trøndelagsfylkene. Der er det mulighet for nedbør alle dager. Søndag gir best sjanse for lange perioder med opphold, fortsetter meteorologen.

Kaldt

I Nord-Norge kan man først 2. pinsedag håpe på litt godvær. I Nordland kan det bli opphold også deler av søndagen, men lørdag og starten av søndag blir våt i landets tre nordligste fylker.

– Det er et lavtrykk utenfor kysten av Nord-Troms og Finnmark som kan gi ganske mye nedbør, kanskje 20-30 millimeter på én dag. Det blir kjølig vind fra nordvest og lite som minner om vår. Temperaturer på 3 til 6 varmegrader og nedbør i form av regn, sludd eller snø, er den dystre meldingen for pinsehelgen.

Samtidig finnes det et ørlite håp også for nordlendingene.

– Mandag er det håp om at lavtrykket har gått videre, og at været blir bedre, sier Thyness.

Personvernpolicy