Ante ikke hvilken uhyre sjeldenhet de fanget

Vi har kjent til fisken lenge. Men den unike hemmeligheten dens har vært skjult til nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai slapp forskere ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i USA den helt spesielle nyheten: De har gjort en oppdagelse det ikke finnes maken til. Fisken Opah, eller Månefisk, har varmt blod i årene.

Se også denne: Ekleste fisken noen­sin­ne?

Dette har man ikke funnet hos noen andre fiskearter, som er kaldblodige, og har samme temperatur i kroppen som omgivelsene.

Avslørt av gjellene

Opah derimot er varmblodig. Biolog Nicholas Wegner oppdaget dette, da han undersøkte en gjelleprøve fra en Opah. Han så blodårer som frakter varmt blod inn i fiskens gjeller, og blodårer som fraktet kaldt blod andre veien.

Se også denne: Gigantisk fisk angriper red­nings­man­nen

Opahen lever på dypt vann i Stillehavet, og fisk på denne dybden er ofte treige på grunn av kulden. De overrasker byttet, heller enn å jage det for å spare energi. Opahen derimot er rask og beveger finnene. Fordelen med å ha varmt blod gjør den til en dyktig jeger, som reagerer fortere og ser skarpere.

Fanget den unike fisken

I videoen øverst i artikkelen kan du se fiskere som fanger en Opah utenor San Diego i USA. Videoen er fra 2014, og de ante dermed ikke hvilke unike egenskaper byttet deres hadde.

Noen fisk har delvis varmblodighet, for å takle overgangen mellom grunnere og dypere vann. Opahen derimot er helt varmblodig, og den eneste kjente fisken med disse egenskapene.

Personvernpolicy