Hundrevis av britiske kjendiser etterforskes for overgrep

Britisk politi er i ferd med å rulle opp en omfattende barneovergrepssak, der over 1.400 er mistenkt, hundrevis av dem kjente personer fra politikken og mediene. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix.
Britisk politi er i ferd med å rulle opp en omfattende barneovergrepssak, der over 1.400 er mistenkt, hundrevis av dem kjente personer fra politikken og mediene. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix.
Britisk politi etterforsker 1.400 personer som mistenkes for å ha begått seksuelle overgrep mot mindreårige. Flere hundre av dem er kjendiser.

Saken som er under opprulling strekker seg hele 50 år bakover i tid og øker i omfang etter hvert som etterforskningen skrider fram.

En rekke politikamre er involvert i opprullingen, og det hele koordineres gjennom Operation Hydrant.

Offentlige personer

Ifølge politiet er 1.433 briter mistenkt i saken, og de aller fleste av dem omtales som offentlige personer eller personer som har hatt sitt arbeid i offentlige institusjoner.

Ifølge Simon Bailey, som leder Operation Hydrant, er 261 av de mistenkte å anse som prominente personer.

– Antallet mistenkte øker nesten daglig. Disse tallene er helt hinsides, de indikerer hvilket omfang overgrepene mot barn har hatt, sier han.

Les også: Gary Glitter dømt til 16 års fengsel for overgrep

Familie og venner

– Offentlighetens og medienes fokus har hittil vært på grusomheter begått av kjente personer, grupper, gjenger og ved institusjoner, men det store flertallet av ofrene ble misbrukt av familiemedlemmer eller venner, sier Bailey.

666 av de mistenkte som hittil er etterforsket i saken, har hatt tilknytning til skoler, barnehager og andre institusjoner.

Politikere og medier

76 av de såkalt prominente britene som etterforskes, er politikere på nasjonalt eller lokalt nivå, opplyser politiet.

135 mistenkte har jobbet innenfor filmindustrien eller i radio og TV, 43 var og er å finne innen musikkindustrien, mens sju mistenkte er kjente sportsnavn. 216 av de 1.433 mistenkte har avgått ved døden.

Opprullingen av den storstilte overgrepssaken begynte da den mangeårige programlederen Jimmy Savile døde i oktober 2011, og en rekke kvinner sto offentlig fram og fortalte hvordan han hadde misbrukt dem da de var mindreårige.

Annonse
Populært