Meny

Vanunu giftet seg med norske Kristin

I går giftet Kristin Joachimsen og Mordechai Vanunu seg i en lutheransk kirke i Jerusalem. Nå kreves det at han skal få forlate Israel. Foto: Free Mordechai Vanunu (Facebook)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske varsleren Mordechai Vanunu giftet seg tirsdag med Kristin Joachimsen, nyutnevnt professor ved Menighetsfakultetet i Oslo. – Nå bør han få komme til Norge, sier Liv Signe Navarsete (SP).

Det var i går formiddag at de to sa ja til hverandre i Lutheran Church of the Redeemer i Jerusalem.

Onsdag ettermiddag bekrefter Joachimsen ekteskapet med den verdenskjente varsleren i en sms til ABC Nyheter.

Nektes å forlate Israel

Hun tror likevel ikke det blir noen bryllupstur til de norske fjordene med det første. Israel nekter hennes ektemann reisetillatelse, selv om han lenge har ønsket å forlate landet.

«Restriksjonene har nettopp blitt fornyet med enda et år. Men spør Brende», sier hun med et smilefjes i tekstmeldingen.

De to har over lengre tid vært et par, og har engasjert seg sammen for at Vanunu skal kunne få forlate Israel hvor han har vært dømt og hardt straffet fordi han røpet det israelske atomvåpenprogrammet.

– Jeg synes Vanunu burde få komme til Norge, og at vi burde gi ham en oppholdsttillatelse, sier Liv Signe Navarsete, Senterpartiets utenrikspolitiske talskvinne, til ABC Nyheter.

– Dette er jo veldig gledelig for dem, de har jo vært sammen lenge sier hun.

Navsersete vil ta opp saken i Stortinget

Onsdag formiddag sier Navarsete at hun vurderer å ta saken opp med utenriksminister Børge Brende (H) i Stortingets spørretime.

– Norske myndigheter har den senere tid ikke mottatt noen henvendelse fra Mordechai J.C. Vanunu om å reise til Norge, sier Kristin Enstad, underdirektør i Utenriksdepartementet (UD) sin kommunikasjonsenhet.

Hun fremhever at det er visumfrihet mellom Norge og Israel, og at det ikke er norske myndigheter som hindrer Vanunu.

– Vanunu har en israelsk rettsavgjørelse om at han ikke kan reise ut av landet eller be om møter med utlendinger. Norge har alltid oppfordret Israel til å behandle Vanunu i tråd med menneskerettighetene. Vi opprettholder denne oppfordringen, sier Enstad til ABC Nyheter.

Tidligere har Vanunu spesifikt bedt om lov til å komme til Norge. Han blir nektet reisedokumenter av Israel og har derfor ingen legal måte å forlate landet på.

Norge har tidligere sagt at de kun kan utstede nødpass til personer som er på norsk jord, og dermed har saken blitt ulåst.

Nå synes Navarsete at det er på tide med et norsk inititiativ, og mener at en norsk oppholdstillatelse kanskje kunne endre på det israelske standpunktet.

– Tiden er inne for at han skal kunne få komme ut av Israel og få etablere seg med sin nye kone, sier hun.

Joachimsen jobber i dag som professor ved Menighetsfakultetet i Oslo. 

Dømt til 18 års fengsel

Vanunu ble i 1986 dømt til 18 års fengsel for å ha røpet israelske atomhemmeligheter til den britiske avisen Sunday Times. Han ble løslatt i 2004, men fikk utreiseforbud.

Samme år søkte han asyl i Norge og flere andre land. Det ble senere kjent at daværende kommunalminister Erna Solberg (H) instruerte UDI til å avvise søknaden.

Kl 17.45: Oppdatert med kommentar fra UD

Populært