Barnehageansatt siktet for overgrep flere år tilbake

De seksuelle overgrepene som en ansatt i en privat barnehage i Tromsø er siktet for, går flere år tilbake i tid. Politiet frykter enda flere barn kan ha vært mannens ofre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er dessverre all mulig grunn til å tro at vi kommer til å avdekke flere overgrep og finne flere fornærmede. Det er naturlig at vi ikke har avdekket hele saksomfanget i løpet av de to siste ukene, sier politiinspektør Einar Sparboe Lysnes ved Troms politidistrikt til VG.

Åtte år

Den 30 år gamle mannen er hittil siktet for overgrep mot elleve barn. Han har jobbet i barnehagen i åtte år. Barna som hittil er omfattet av siktelsen, er både barn som går i barnehagen i dag, og barn som tidligere har gått der, men som nå går på skolen.

– Vi jobber med å kartlegge hele perioden. Han har innrømmet flere overgrep og avgitt en delvis forklaring, sier politioverbetjent Yngve Myrvoll.

Når det gjelder seks av barna har politiet siktet mannen for overgrep som etter norsk lov er sidestilt med samleie. Overfor fem barn er han siktet for uanstendig atferd. Overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger.

Foreldre reagerte

30-åringen ble pågrepet 6. mai etter at noen foreldre hadde sendt politiet en bekymringsmelding. Han har sittet i varetekt siden da, og torsdag vil politiet begjære ham fengslet i fire nye uker.

– Bakgrunnen var en bekymring de foresatte hadde i forbindelse med noe som formentlig hadde skjedd i barnehagen. Politiet vurderte den som så alvorlig og troverdig at vi gikk til pågripelse av siktede ganske umiddelbart.

Politiet etterforsker saken med hjelp fra barnehuset i Tromsø. I løpet av uka vil det bli gjennomført 14 dommeravhør og Myrvoll sier det vil bli gjennomført minst like mange i tiden framover. Overgrepene som hittil er kartlagt, spenner fra barn fotografert i seksuelle posisjoner til grove seksuelle overgrep.

Tok bilder av barna

– Det dreier seg om gjentatte overgrep, og mot mange barn. Bildene som er funnet, er tatt i barnehagen og området rundt, sier Myrvoll.

Hvordan det er mulig for en barnehageansatt å begå overgrep over det som trolig er flere år, uten å bli oppdaget, ønsket ikke Yngve Myrvoll å spekulere på.

– Den delen av saken har vi ikke hatt fokus på nå. Vi har hatt fokus på etterforskningen av overgrepene og håndteringen av de barna og foreldrene som er involvert.

Plettfri vandel

Han forteller at det ikke var sendt inn noen bekymringsmeldinger om den overgrepssiktede mannen tidligere. Den siktede 30-åringen hadde plettfri vandel.

– Siktede er ustraffet, og vi har ikke mottatt noen bekymringsmeldinger tidligere, sier han.

Den siktede mannen har også vært trener for barnelag i et lokalt fotballag i flere år. Idrettsforbundet inviterer til pressekonferanse torsdag klokken 14.00.

Personvernpolicy