Mursi dømt til døden

Egypts tidligere president Mohamed Mursi dømt til døden i en egyptisk domstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohamed Mursi
* Egypts folkevalgte president fra 2012 til 2013.

* Var Det muslimske brorskaps kandidat i valget og ble landets første sivile og første islamistiske president.

* Opposisjonen beskyldte Mursi for å forsøke å samle all makt i egne og Brorskapets hender.

* Våren 2013 var det omfattende demonstrasjoner for og mot presidenten. Det toppet seg på ettårsdagen for valget av Mursi, da flere ble drept i sammenstøt i Kairo mellom motstandere og tilhengere av presidenten.

* 3. juli 2013 avsatte hæren Mursi, som siden har sittet i arrest.

* En egyptisk domstol har dømt Mursi til døden for å ha arrangert fengselsrømninger i 2011. Han er tidligere dømt til 20 års fengsel for å ha vært involvert i drap på demonstranter i 2012. (©NTB)

En egyptisk domstol har dømt landets tidligere president Mohamed Mursi og 105 andre til døden.

Mursi var tiltalt for å ha planlagt angrep mot politiet og masserømninger fra egyptiske fengsler under demonstrasjonene mot president Hosni Bubarak i 2011.

En av Det muslimske brorskapets ledere, Khairat al-Shater, er også blant de dødsdømte.

Ikke rettskraftig

Saken sendes nå videre til Egypts stormufti, som skal gi sitt råd til dødsdommen, i tråd med egyptiske lover. Stormuftiens råd er ikke juridisk bindende. Deretter vil domstolen komme med en endelig avgjørelse som gjør dommen rettskraftig, 2. juni.

Mange av Mursis medtiltalte er palestinere som skal ha samarbeidet med Hamas på Gazastripen. Flere av dem var ikke til stede da dommeren kunngjorde dommen lørdag. Selv satt Mursi i et bur i rettslokalet.

I april ble han dømt til 20 års fengsel for sin rolle i drapene på demonstranter i 2012.

Hundrevis dømt til døden

Mursi ble Egypts første folkevalgte president i 2012, men ble bare sittende i ett år og tre dager før han ble avsatt i et militærkupp. Siden kuppet er hundrevis av hans tilhengere dømt til døden.

Flere menneskerettsorganisasjoner har tidligere kritisert egyptiske myndigheter for strafforfølgelsen av brorskapets støttespillere og sekulære aktivister.

Det muslimske brorskapets talsmann Amr Darrag ber verdenssamfunnet om å gripe inn for å sørge for at dommen mot Mursi ikke blir fullbyrdet. (©NTB)

ABC Nyheter oppdaterer saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden