Asylsøkere i Europa:

Sveits nesten dobbelt så asyl-vennlig som Norge

SVEITS SLIPPER FLERE INN: Parlamentet i Bern (bildet) er mer åpne for ayslsøkere enn Stortinget i Oslo. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
SVEITS SLIPPER FLERE INN: Parlamentet i Bern (bildet) er mer åpne for ayslsøkere enn Stortinget i Oslo. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Har du inntrykk av Sveit som et fremmedfiendtlig land? Nye tall fra Eurostat gir et annet bilde av hvem som innvilger flest asylsøknader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU innvilget i 2014 184.665 asylsøknader, Norge 5865.

Det går fram av en fersk statistikk fra EUs statistiske sentralbyrå Eurostat.

Målt i forhold til befolkningen, sa EU med sine 506,9 millioner ja til asyl for 0,036 prosent av befolkningen. Norge med 5,2 millioner innbyggere slapp inn tre ganger så mange, 0,11 prosent av innbyggertallet.

Interessant nok går Sveits utenpå både EU og Norge når det gjelder å ta imot verdens forfulgte.

Med sine 8,2 millioner innbyggere innvilget i 2014 asyl til 15.575 personer. Det tilsvarer 0,19 prosent av befolkningen - altså 1,7 ganger så mye som Norge, målt i forhold til befolkningens størrelse.

Derimot er sveitserne mer skeptiske til flommen av arbeidsinnvandrere fra EU. I februar i fjor stemte et knapt flertall i en folkeavstemning for å regulere den massive arbeidsinnvandringen fra EU. Det er brudd på en av EUs grunnleggende friheter, og fører til problemer i forholdet Bern og Brussel

Sveits står som kjent utenfor EØS-avtalen. De kan dermed bestemme mer av sin lovgivning, enn det stortingsflertallet i Norge ønsker for vår del.

I september 2014 kom et forslag om ytterligere innstramming i innvandringspolitikken opp til folkeavstemning i Sveits. Denne gangen ble det avvist.

Les også: Sveitserne sa nei til strengere innvandringspolitikk i folkeavstemning

Faktisk stammer nå en tredel av voksne sveitsere fra utlandet. 2,4 millioner innbyggere av i alt 6,8 millioner over 15 år i 2013, har innvandrerbakgrunn. Fire femtedeler av disse er født i utlandet, viser en statistikk som ble offentliggjort i januar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden