Presidenten er tilbake: – Det er fred i Burundi

Regjeringssoldater foran en opprørssoldat som ligger såret eller drept i en gate i Burundis hovedstad Bujumbura torsdag. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix
Regjeringssoldater foran en opprørssoldat som ligger såret eller drept i en gate i Burundis hovedstad Bujumbura torsdag. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix

President Pierre Nkurunziza, som ble forsøkt avsatt denne uken, er tilbake i Burundis hovedstad Bujumbura. Han sier de som tyr til vold, aldri vil nå fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er nå fred i hele landet, også i hovedstaden der kuppmakerne opererte, sa Nkurunziza i en radiosendt tale til nasjonen fredag kveld.

Men demonstrantene, som de siste ukene har gått i Bujumburas gater for å vise motstand mot presidentens planer om gjenvalg, sier de vil fortsette å protestere.

Tidligere på dagen ble minst tre ledere for det mislykkede kuppet pågrepet. Hva slags straff de vil få, er fortsatt ikke sikkert.

– Jeg håper de ikke dreper oss, sa Godefroid Niyombare til AFP før pågripelsen.

Bakgrunn: Kuppmakerne i Burundi overgir seg

Overga seg

Presidenten takket sikkerhetsstyrkene for å ha svart effektivt på kuppforsøket, som skjedde mens han var i krisemøte i nabolandet Tanzania. Møtet handlet om situasjonen i Burundi.

– De som tyr til vold, vil aldri lykkes, sier Nkurunziza.

Presidentens støttespillere har for lengst erklært at kuppforsøket var en fiasko, og fredag erklærte kuppgeneralen Godefroid Niyombare at kuppmakerne ville overgi seg.

Presidentens talsmann, Gervais Abayeho, sier det nå er opp til rettsvesenet å avgjøre skjebnen til de pågrepne.

– De vil bli holdt ansvarlige for sine handlinger, sier han.

Kamper i gatene

Burundi har vært rammet av uro i flere uker, etter at det ble kjent at president Nkurunziza vil stille til gjenvalg for en tredje presidentperiode. Det er i strid med landets grunnlov, som sier at ingen kan inneha presidentembetet i mer enn to perioder.

Demonstranter har protestert mot presidenten, men gruppene som har stått bak de mange demonstrasjonene, sier de ikke er involvert i forsøket på å fjerne Nkurunziza.

– Vi har ikke hatt noe med kuppforsøket å gjøre, sier Gordien Niyungeko, en av protestlederne.

– Protestaksjonen mot at Nkurunziza får en tredje periode, vil fortsette, legger han til.

En gruppe unge menn i en av bydelene i Bujumbura, sier politiet har truet dem med at de vil bli ansett som opprørere og skutt dersom de fortsetter demonstrasjonene mot presidenten.

Et vitne opplyser fredag til Reuters å ha sett en død mann i gatene i Bujumbura. Mannen skal angivelig ha blitt skutt av politiet.

Over 100.000 flyktet

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har over 105.000 personer flyktet fra Burundi etter kuppforsøket, som FN har fordømt.

Flere enn 70.000 har flyktet til Tanzania, 26.000 til Rwanda og 9.000 til Sør-Kivu-provinsen i Kongo.

Myndighetene i Tanzania opplyser at over 50.000 mennesker nå bor under åpen himmel ved Tanganyikasjøen.

Burundi er fortsatt preget av en blodig borgerkrig som tok slutt i 2006. Da var flere hundre tusen mennesker blitt drept. Folkegruppene hutu og tutsi kjempet mot hverandre i konflikten som begynte i 1993 – året før folkemordet i nabolandet Rwanda.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden