Jordbruksoppgjøret:

Småbrukarlaget i harnisk over jordbruksoppgjøret

Natur og Ungdom og Småbrukarlaget i spontan demonstrasjon utenfor Stortinget etter at Småbrukarlaget brøt og Bondelaget inngikk en jordbruksavtale fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen i jordbruksoppgjøret utløste en demonstrasjon utenfor Stortinget fredag ettermiddag.

Aksjonistene reagerte på statens tilbud i jordbruksoppgjøret, og at Bondelaget fredag undertegnet en avtale med en ramme på 400 millioner kroner. Bonde- og Småbrukarlaget brøt forhandlingene.

Les kommentar: Sylvi Listhaugs politiske mesterstykke

– For å oppnå kronemessig lik utvikling med andre, måtte vi hatt 560 millioner kroner. Vi skulle jo også tette gapet til andre gruppers inntekt. Vi kan ikke være med på å skrive under på at vi skal ha inntektnedgang for norske bønder, som det blir for noen, og for økt inntektsgap sammenliknet med andre.

Det sier småbruker-leder Merete Furuberg til ABC Nyheter etter at bruddet var et faktum.

Natur og Ungdom støttet Småbrukarlaget i en spontan demonstrasjon utenfor Stortinget fredag. Foto: Thomas Vermes.Natur og Ungdom støttet Småbrukarlaget i en spontan demonstrasjon utenfor Stortinget fredag. Foto: Thomas Vermes.

– Når mesteparten av økningen skal tas på økning av priser, er det soleklart at de som selger mest i kilo og liter, får mest ut av dette, legger hun til.

Hun understreker at mesteparten på den lille inntektsøkningen på statstilskuddet skal brukes til å skrive ned kornprisen på bruk til kraftfôr, slik at økte kornpriser ikke skal slå ut i dyrere kraftfôr.

– Da er det lite penger igjen til andre ting, bemerker Furuberg.

Hun kritiserer også det hun ser som en altfor liten økning for velferdsordninger.

Les også: Sylvi Listhaug splitter bøndenes organisasjoner

Bonde-bistand til KrF og Venstre?

– Dette gjør at matproduksjon i distriktene ikke får økt inntekt. Skjevheten blir ikke bare videreført. Den forsterkes, sier Furuberg.

– Blir det enklere for Venstre og KrF å godta regjeringens landbrukspolitikk nå som Bondelaget undertegner avtale?

– Det ser slik ut. Men ingenting er sikkert. Vi skal kjempe for å gi en forståelse for at det må en helt annen politikk til for å få økt matproduksjonen i Norge, svarer Merete Furuberg.

I Nationen sier stortingsrepresentantene Pål Farstad (Venstre) og Line Henriette Hjemdal (KrF) seg glade og lettede over at Bondelaget inngår en avtale med regjeringen.

De framhever blant annet at forslaget om å redusere antall regioner man kan selge melkekvoter innenfor, likevel ikke blir redusert. Det ville ifølge jordbruksorganisasjonene føre til nedlegging av melkebruk i utkanten.

Forskjell på Loke og Tor

Da Senterpartiets landbruks- og matminister Lars Peder Brekk hadde kommandoen, var stemningen en annen.

Den gang brøt også Bondelaget på hans tilbud om en ramme på 900 millioner kroner. Organisasjonene gikk til omfattende protestaksjoner.

Den gang var bøndenes krav 2,2 milliarder. Under Listhaug var jordbrukets utgangskrav 950 millioner.

Vesntre og KrF sier seg fornøyd med utfallet.

- En lettelse, sier Pål Farstad (Venstre) og Line Henriette Hjemdal (KrF) til Nationen.

De framhever spesielt at staten la bort forslaget sitt om å redusere antall regioner som melkekvoter kan omsettes innenfor. Det fryktet bondeorganisasjonene ville føre til nedlegging av melkebruk i utkanten.

Les: Sylvi Listhaug reduserer statsstøtten med 540 millioner

Les også: Jordbrukets organisasjoner avviste statens nye tilbud i jordbruksoppgjøret

Les også: Sylvi Listhaugs toppbyråkrater med pen lønnsvekst

Les også: NHO-forening vil gi mer til bøndene enn til andre

Les også: Bøndene krevde 950 millioner i årets jordbruksoppgjør