B.B. King er død

B.B. King var selve symbolet på bluesmusikken i flere tiår, og han inspirerte en generasjon av artister. Torsdag døde blueslegenden, 89 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

B.B. King:
 • Egentlig Riley B. King. Amerikansk bluesmusiker, gitarist, låtskriver og plateprodusent.
 • Født 16. september 1925 i Itta Bena i Mississippi. Død 14. mai 2015 i Las Vegas i Nevada.
 • Musikkmagasinet Rolling Stone vurderte ham som den tredje største gitaristen noensinne, etter Jimi Hendrix og Duane Allman.
 • King vokste opp i fattige kår i Mississippi, flyttet til Memphis i 1948 og singledebuterte året etter. Gjennombruddet kom i 1951.
 • På 1950-tallet ble King et av de viktigste navnene innen Rythm & Blues.
 • Han har hatt innflytelse på en hel generasjon av rockartister, fra Eric Clapton til Stevie Ray Vaughan.
 • King forble aktiv til det siste, selv etter sin avskjedsturné i 2006.
 • Han var gift to ganger, og hadde en rekke barn og barnebarn.
 • King holdt konserter i Norge flere ganger.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia)


Syv fakta om blueskongen:

 • «The Beale Street Blues Boy» ble Riley B. Kings kallenavn mens han arbeidet som diskjockey på en radiostasjon i Memphis i Tennessee. Navnet ble senere forkortet til «Blues Boy» og så til «B.B».
 • Han spilte til dans i Twist i Arkansas da to menn begynte å slåss om en dame og endte med å sette fyr på stedet. King løp inn i det brennende lokalet for å redde gitaren sin, som fikk navnet Lucille etter kvinnen som utløste krangelen.
 • Kings viktigste gitarlærer var fetteren, bluesmusikeren Bukka White.
 • I 1956 gjennomførte King og bandet hans 342 spillejobber.
 • I 1967 spilte han på jazzfestivalen i Montreux, Newport Folk Festival og Fillmore West i San Francisco, dermed utvidet han fanbasen til jazz-, folk- og rock-publikumet.
 • Kings opptreden nr. 10.000 var en konsert 17. april 2006 i en nattklubb i New York, oppkalt etter ham. Dagen før hadde han vært i begravelsen til sin sønn, som døde av kreft.

(Kilde: Reuters)

Blueslegendens advokat, Brent Bryson, sier til nyhetsbyrået AP at King døde fredelig mens han sov i sitt hjem i Las Vegas torsdag kveld lokal tid.

På Twitter hylles King, som var kjent verden over som «kongen av blues», av flere internasjonale storheter.

– Gud velsigne BB King. Fred og kjærlighet til hans familie, skriver den tidligere Beatles-trommisen Ringo Starr.

Også Kiss-frontfigur Gene Simmons sørger over blueslegendens bortgang.

– Veldig trist. BB King: hvil i fred, tvitrer Gimmons.

Den amerikanske musikeren Lenny Kravitz stiller seg også i rekken av dem som hyller King:

– BB, enhver kunne spilt tusen noter og aldri sagt det du sa i én.

Diabetes

På 80-tallet fikk King diagnosen diabetes type 2. I april i år ble han innlagt på sykehus noen dager, etter å ha vært plaget med dehydrering forårsaket av sykdommen. Datteren hans, Claudette, sa etter en tid til The Los Angeles Times at det gikk «mye bedre med ham».

På musikerens Facebook-side ble det 2. mai opplyst at han fikk behandling hjemme, og fansen ble takket for sin støtte.

Selv høyt oppe i 80-årene fortsatte King å turnere, til tross for sykdommen som hadde plaget ham i over 20 år. Hans tilhengerskare la imidlertid merke til flere ujevne opptredener i fjor, og i oktober måtte han avlyse en turné etter at han ble syk under en konsert i Chicago.

Bomullsplantasje

Riley B. King ble født på en bomullsplantasje i byen Itta Bena i den amerikanske delstaten Mississippi 16. september 1925. Hans far forlot hjemmet da King var fem år gammel, mens moren døde da han var ni. Som 12-åring fikk han sin første røde gitar av en plantasjeeier, og han begynte senere å synge i lokale gospelgrupper og på gatehjørner.

Senere dro han nordover til Memphis i Tennessee, og fikk sitt eget radioprogram. Som diskjockey på radio tok han kallenavnet Beale Street Blues Boy, som senere ble forkortet til B.B.

De første seks singlene kom i 1949, og i 1957 ble hans første album «Singin' The Blues» utgitt. Det skulle til slutt bli over 40 studioalbum.

– Må ha mer

King bergtok publikum i rundt 100 land med sine sanger om angst og kjærlighet, som «The Thrill is Gone» og «How Blue Can You Get». I flere tiår holdt han i overkant av 300 konserter årlig.

– Jeg har en sykdom som jeg tror kan være smittsom. Den kalles «må ha mer», sa King i et intervju med nyhetsbyrået AFP i 2007.

King har også gjestet Norge flere ganger og holdt konserter, blant annet i Molde, i Kongsberg og i Trondheim.

Nesten like kjent som artisten selv, var hans Gibson ES-355-gitar, som han kalte Lucille. Gjennom Lucille leverte han toner som har påvirket andre gitarlegender som Eric Clapton til Stevie Ray Vaughan.

Hedret og hyllet

Blant de mange æresbevisningene som er blitt ham til del, er plassen i Rockens æresgalleri (Rock and Roll Hall of Fame and Museum) i Cleveland i Ohio i USA. Her kom han inn i 1987. Han har også mottatt 15 Grammy-priser.

Av magasinet Rolling Stone ble B.B. King i 2003 rangert som den tredje største gitarlegenden gjennom tidende, bare forbigått av Jimi Hendrix og Duane Allman, men én plass foran Eric Clapton.

Gjenopplev noen av blueslegendens beste opptredener under:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden