Kuppmakerne i Burundi overgir seg

Regjeringssoldater foran en opprørssoldat som ligger såret eller drept i en gate i Burundis hovedstad Bujumbura torsdag. Foto: Goran Tomasevic (Reuters / NTB scanpix)
Regjeringssoldater foran en opprørssoldat som ligger såret eller drept i en gate i Burundis hovedstad Bujumbura torsdag. Foto: Goran Tomasevic (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kuppmakerne i Burundi, som har prøvd å kaste president Pierre Nkurunziza, overgir seg, opplyser kuppgeneralen Godefroid Niyombare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Burundi:
  • Tidligere belgisk koloni som ble uavhengig i 1962.
  • Hovedstad er Bujumbura, og landet har rundt 10,3 millioner innbyggere.
  • I likhet med nabolandet Rwanda har de etniske motsetningene mellom hutuene og tutsiene i betydelig grad dominert landets politiske og sosiale utvikling.
  • Ble styrt av ulike diktatorer fra 1962 til 1993, da det ble arrangert demokratiske valg.
  • Like etter eksploderte urolighetene mellom hutuene og tutsiene i full borgerkrig. 300.000 mennesker ble drept og 2 millioner drevet på flukt.
  • I 2003 inngikk regjeringen en avtale med den største opprørsgruppen FDD, og to år senere ble det holdt valg i landet der hutuen Pierre Nkurunziza ble valgt til president.
  • I april erklærte Nkurunziza at han ville stille til gjenvalg for en tredje periode, noe som er i strid med grunnloven. Det førte til flere blodige protester.
  • Den 13. mai forsøkte en gruppe offiserer å ta makten i landet mens presidenten var i Tanzania. To dager senere ble det kjent at kuppmakerne hadde overgitt seg.

(Kilder: Wikipedia, NTB, Store norske leksikon)

– Vi har bestemt oss for å overgi oss, sier Niyombare til nyhetsbyrået AFP.

Soldater som er lojale til presidenten, har nå pågrepet minst tre av kupplederne. Niyombare er imidlertid fortsatt på frifot, opplyser en talsmann for presidenten.

– Jeg håper de ikke dreper oss, sier Niyombare.

En gruppe offiserer forsøkte onsdag å ta makten i det lille østafrikanske landet mens president Nkurunziza var i Tanzania. Presidentens støttespillere har for lengst erklært at kuppforsøket var en fiasko, og Nkurunziza skal nå være tilbake i landet.

– President Nkurunziza er tilbake. Han gratulerer hæren, politiet og det burundiske folk, heter det i en tekstmelding fra presidentens kontor.

Kamper i gatene

Hvor i Burundi presidenten oppholder seg, og hvordan han kom seg tilbake til hjemlandet, er ikke kjent. En kilde med nære bånd til presidenten hevder han har tilbrakt natten i hjemprovinsen Ngozi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av torsdagen var det kamper flere steder i hovedstaden Bujumbura, blant annet ved lokalene til den statlige rikskringkasteren. FN har fordømt kuppforsøket, og myndighetene i USA har gjort det klart at de fortsatt anerkjenner Nkurunziza som landets rettmessige leder.

Bakgrunnen for uroen i landet er at presidenten for noen uker siden kunngjorde at han ville stille til gjenvalg for en tredje presidentperiode – noe som i utgangspunktet er i strid med grunnloven i Burundi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnlovsdomstolen godkjente presidentens kandidatur, men en av dommerne flyktet til utlandet og hevdet at han og kollegaene var utsatt for drapstrusler.

– Har overgitt seg

I forkant av kuppgeneral Niyombares uttalelse fredag innrømmet en annen av de øverste lederne for kuppmakerne at kuppforsøket hadde mislyktes.

– Personlig erkjenner jeg at vår bevegelse ikke har lyktes, sa general Cyrille Ndayirukiye til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ble møtt med en overveldende militær vilje til å støtte systemet som har makten, la han til.

Burundi er fortsatt preget av en blodig borgerkrig som tok slutt i 2006, etter at flere hundre tusen mennesker var drept. Folkegruppene hutu og tutsi kjempet mot hverandre i konflikten som begynte i 1993 – året før folkemordet i nabolandet Rwanda.