Uviss fremtid for båtflyktninger utenfor Malaysia

Thailandske fiskere (til høyre) leverer forsyninger til flyktninger utenfor øye Koh Lipe torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Thailandske fiskere (til høyre) leverer forsyninger til flyktninger utenfor øye Koh Lipe torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malaysiske myndigheter har torsdag nektet to båter med totalt 600 flyktninger om bord i å legge til land. Tusenvis av flyktninger driver nå rundt på båter utenfor Sørøst-Asia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig meldes det at en båt med flere hundre mennesker om bord, deriblant mange barn, er funnet drivende utenfor Thailand. Ifølge øyenvitner er tilstanden alvorlig for mange av dem etter at de har vært uten tilstrekkelig med mat og vann i flere dager.

I løpet av årets første tre måneder har om lag 25.000 flyktninger fra Myanmar og Bangladesh dratt til sjøs, en dobling sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge FN.

– Det er viktig at det deles på ansvaret for å få disse personene i land. Førsteprioriteten må være å redde liv, sier Volker Turk hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Malaysia har svart at UNHCR bør finne et annet land til de trengende. Thailand har også etterlyst mer hjelp fra internasjonale organisasjoner.

Les også: Norge sender sup­ply­skip til operasjon i Mid­del­ha­vet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kastet lik over bord

Flyktninger fra Myanmar som AFP har snakket med torsdag, sier at om lag ti personer har omkommet i løpet av den to måneder lange båtferden. Likene har blitt kastet over bord underveis.

Om lag 6.000 flyktninger, de aller fleste fra den forfulgte minoritetsgruppa rohingya, antas å drive rundt på sjøen. Opptrappede aksjoner mot menneskesmuglere gjør at disse smuglerne ikke lenger tør å ta båtene til land. Malaysia har selv økt kystvaktaktiviteten, etter at om lag 1.000 flyktninger fra Myanmar og Bangladesh ankom øya Langkawi tidligere i uka.

Det er allerede over 150.000 flyktninger i Malaysia. 94 prosent av disse kommer fra Myanmar, ifølge malaysiske myndigheter

Forsyninger fra helikopter

Torsdag ble det sendt mat- og vannforsyninger med helikoptre og båter ut til flyktningene. Flere menn kastet seg desperat i vannet for å få tak i pakkene, skriver AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den malaysiske viseinnenriksministeren Wan Junaidi sier mener det ikke er noe i veien for at flyktningene skal returnere til hjemlandet, med mindre det er noe galt med båten deres.

– Vi har vært greie mot dem som har tatt seg over våre grenser. Vi har behandlet dem humant, men de kan ikke svømme over kystlinjen vår på denne måten. Det er ikke krig i hjemlandet deres, sier Wan Junaidi.