Rødt om Oslo Høyres lærerbonus:

Rødt oppfordrer Raymond Johansen til å fjerne lokale forhandlinger i osloskolen

RØD UTFORDRING TIL AP: Vil Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) (til venstre) følge oppfodringen fra Rødts toppkandidat Bjørnar Moxnes, her begge på Youngstorget 1.mai? Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
RØD UTFORDRING TIL AP: Vil Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) (til venstre) følge oppfodringen fra Rødts toppkandidat Bjørnar Moxnes, her begge på Youngstorget 1.mai? Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Tirsdag hudflettet Raymond Johansen (Ap) Oslo Høyres forslag om resultatlønn til lærerne. – Blir du med og avvikler de lokale forhandlingene? spør Rødts førstekandidat Bjørnar Moxnes nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Oslo Høyres forslag om å innføre prestasjonslønn er laget av folk uten praktisk erfaring på hva effekten vil bli, sa Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen til ABC Nyheter i går.

– Dette er markedsliberalistisk visvas som vil føre til at tusenvis av hardtarbeidende lærere vil bli svært umotivert, anklaget Ap-toppen.

Det gleder partileder og førstekandidat for Rødt i Oslo, Bjørnar Moxnes.

Nå utfordrer han Raymond Johansen til å ta konsekvensen av sitt utfall mot Høyres lønnspolitikk overfor lærerne i Oslo:

Rød slutt på lokale lønnstillegg?

– Det er flott at Raymond går løs på Oslo Høyres markedsliberalistiske visvas. Han har helt rett i at resultatbonus gir splittelse der skolen trenger samarbeid, og at de lærerne som ikke får sånt tillegg, blir mye mer demotivert enn den lille motivasjonen de får, som mottar bonusen, sier Moxnes til ABC Nyheter.

– Men så er spørsmålet: Hva skal et nytt flertall i Oslo gjøre med dette?

Moxnes minner om at det allerede i dag er sånn at såkalt resultatrettede prestasjoner påvirker lærerlønner i Oslo.

– Hvis Raymond mener det han sier, må vi gjøre slutt på de lokale forhandlingene i Oslo kommune, utfordrer Bjørnar Moxnes.

Les også: Oslo Høyre vil innføre lønnsbonus til flinke lærere

– Trynetilleggene er jo her

Ved de lokale forhandlingene i Oslos bydeler, skoler og barnehager settes allerede en del av potten av til individuelle tillegg. Utspillet fra Oslo Høyre innebærer å gå lenger i dette og koble den enkelte lærers lønn til resultater elevene oppnår på tester.

– Trynetilleggene baseres blant annet på hvor godt elevene skårer på tester. Dette er kjerna for Høyre i Oslo. Selv barneskolen omgjøres til en resultatfabrikk som skal produsere pene resultater for politikerne, sier Moxnes.

– Når du kobler lønnstillegg til resultater, er det elevene som blir tapere. Elevene har rett til fullverdig opplæring, ikke bare gjøre det godt på tester, sier Rødt-lederen.

Han mener det er lærernes plikt å stoppe det, hvis politikernes press for å oppnå gode resultater i elevtester, går utover barna.

– Men når du kobler lærernes lønn til hvordan elevene gjør det på prøver, forverrer du det verste i Høyres skolepolitikk, sier Moxnes.

Vil ha vekk meningsløse forskjeller

– Er ikke gode resultater ved tester tegn på god opplæring?

– Resultatene på ulike tester gir på ingen måte hele bildet. Det forskning viser, er at hvor godt elevene skårer på prøver, handler mye om foreldrenes utdanningsnivå. Vi vet også at lærerne på grunn av det knallharde presset fra byrådet, fritar mange elever fra tester, svarer Bjørnar Moxnes.

Han viser til at både Fagforbundet og Utdanningsforbundet i Oslo er imot lokale forhandlinger.

– Lønnsforhandlinger må foregå på oslonivå. Det skal gis tillegg for dokumenterbar kompetanse, som videreutdanning. Men det må bli slutt på helt meningsløse lønnsforskjeller, slår Moxnes fast.

– Er noe sprøyt

Raymond Johansen (Ap) forsikrer overfor ABC Nyheter at det ikke blir aktuelt å kreve prestasjonsbasert lønn:

– Jeg sa vel veldig tydelig at jeg syns prestasjonsbasert lønn på skolene er noe sprøyt, så da blir det selvfølgelig ikke noe vi kommer til å kreve i forhandlinger med arbeidstakerne, sier han og legger til:

– Lønnsforhandlinger i Oslo kommune foregår mellom kommunen og de ansattes organisasjoner, men det kommer sikkert til å være en andel av potten som fordeles i lokale forhandlinger under vårt byråd. Av og til kan det for eksempel være riktig at man på en arbeidsplass i kommunen blir enige om å verdsette ansatte som har spesialkompetanse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden