Jubel i gatene etter kuppforsøk i Burundi

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærledere hevder å ha avsatt Burundis president Pierre Nkurunziza. – En vits, ikke et kupp, sier presidentens stab.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Burundi:
  • Tidligere belgisk koloni som ble uavhengig i 1962.
  • Ligger sentralt i Afrika og grenser til Tanzania, Rwanda og Kongo.
  • Hovedstad er Bujumbura, og landet har rundt 10,3 millioner innbyggere.
  • I likhet med nabolandet Rwanda har de etniske motsetningene mellom hutuene og tutsiene i betydelig grad dominert landets politiske og sosiale utvikling.
  • Ble styrt av ulike diktatorer fra 1962 til 1993, da det ble arrangert demokratiske valg.
  • Like etter eksploderte urolighetene mellom hutuene og tutsiene i full borgerkrig. 300.000 mennesker ble drept og to millioner drevet på flukt.
  • I 2003 inngikk regjeringen en avtale med den største opprørsgruppen FDD, og to år senere ble det holdt valg i landet der hutuen Pierre Nkurunziza ble valgt til president.

(Kilder: Wikipedia, NTB, Store norske leksikon)

Hundrevis av mennesker brøt ut i jubel og sang i hovedstaden Bujumbaras gater da meldingen om kuppet ble spredt på ulike radiostasjoner onsdag. Til tross for jubelen var det fortsatt uavklart hvem som satt med makten i det østafrikanske landet onsdag ettermiddag.

President Nkurunziza selv satt i et krisemøte om Burundi med kolleger fra andre østafrikanske land i Tanzania da nyheten om kuppforsøket kom, men har valgt å reise hjem.

– Vi ser på dette som en vits, ikke et kupp, sier presidentens rådgiver Willy Niyamitwe til Reuters.

Tok over radiokanal

De siste ukene har det vært en rekke demonstrasjoner mot president Nkurunziza og hans planer om å stille til valg til en tredje presidentperiode.

Burundis største uavhengige radiokanal kom tilbake på lufta og kunngjorde kuppet onsdag. Kanalen ble stengt av myndighetene da demonstrasjonene startet 26. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokalene til den statlige radio- og TV-kanalen ble imidlertid omringet av styrker som støtter presidenten. De avfyrte varselskudd mot demonstranter utenfor lokalene, og holdt unna folk som forsøkte å ta seg inn.

Det ble også hørt sporadiske skuddvekslinger i Bujumbura sentrum, ifølge Reuters.

– Bryter grunnloven

Tidligere generalmajor Godefroid Niyombare, som fikk sparken fra Burundis sikkerhetstjeneste i februar, hevder å stå bak kuppet sammen med flere militærtopper. Han mener Nkurunzizas forsøk på å stille til gjenvalg er grunnlovsstridig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– President Nkurunziza viser arroganse, han trosser det internasjonale samfunnet som har oppfordret ham til å respektere landet grunnlov og fredsavtalen, sier Niyombare.

Niyombare kjempet sammen med Nkurunziza i opprørsgruppen CNDD-FDD under borgerkrigen i Burundi, som varte til 2006. Han har siden vært både nestkommanderende i hæren og landets ambassadør til Kenya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalmajoren sier han er i kontakt med det sivile samfunn, religiøse ledere og politikere for å få på plass en overgangsregjering. Han sier han ønsker seg en demokratisk prosess etter kuppet.

50.000 på flukt

Siden Nkurunziza varslet at han ville ta gjenvalg for to uker siden, har urolighetene i landet krevd 20 menneskeliv og drevet over 50.000 burundere på flukt til nabolandene.

– Meldingene om militærkupp i Burundi er meget bekymringsfulle, selv om de fortsatt er ubekreftet. Vi har den siste tiden fulgt nøye med på den negative utviklingen i Burundi, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Han sier verdenssamfunnet har forsøkt å få Nkurunziza til å samarbeide tettere med opposisjonen og legge til rette for frie og rettferdige valg.

– Det er avgjørende at den politiske dialogen søkes gjenopprettet og at myndigheter og opposisjon samarbeider for å sikre stabilitet i landet, sier Brende.