Monsunen truer etter nytt jordskjelv i Nepal

Redningsarbeidere i gang med å rydde i distriktet Gyirong. Foto: Handout (Reuters / NTB scanpix)
Redningsarbeidere i gang med å rydde i distriktet Gyirong. Foto: Handout (Reuters / NTB scanpix)

Nepalerne er skrekkslagne, og landsbyer ligger i ruiner. Dersom monsunregnet når landets provinser før nødhjelpen, er det duket for enda en katastrofe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regnværet kan komme til å utløse en rekke ødeleggende jordskred, og hjelpearbeideren Peter Drummond Smith beskriver situasjonen som et kappløp med tiden.

– De massive vannmengdene øker risikoen for jordskred markant, og det kan både utrydde hele byer og avskjære landsbyene, slik at de blir fanget i distriktene samtidig som hjelpen ikke når frem på lang tid, sier Drummond Smith, som jobber for den danske hjelpeorganisasjonen Mission Øst.

Nepal ble tirsdag rammet av et nytt kraftig jordskjelv, 17 dager etter at over 8.000 mennesker mistet livet i det som var det kraftigste skjelvet i Nepal på over 80 år.

Mange skadde

Dødstallet etter tirsdagens skjelv hadde onsdag morgen steget til 65 personer, mens nær 2.000 er skadd, ifølge landets myndigheter. Antall skadde og døde kan imidlertid være langt høyere.

Blant annet har det kommet meldinger om mange ofre i byen Chautara, der Norges Røde Kors driver et feltsykehus.

– Hundrevis av mennesker strømmer til. De behandler titalls skadde, og de har gjennomført mer enn tolv operasjoner, sier Røde Kors' talskvinne Nichola Jones til nyhetsbyrået AFP.

Sover på gaten

– Nepalerne er skrekkslagne. De er redde hele tiden. I Katmandu hentet folk ting fra hjemmene sine og sov på gatene, sier Drummond Smith til nyhetsbyrået Ritzau.

Han forteller at det er særlig mindre steder som er hardt rammet etter skjelvene.

– Jeg var i et helikopter for to dager siden og kunne se landsby etter landsby hvor det kun var noen murstein igjen. Jeg har vært i tre landsbyer, der det kun er to hus igjen hvor det fortsatt kan bo mennesker. De andre er for farlige å være i, mens resten er knust, sier han.

Savnet helikopter

Det siste jordskjelvet har utløst nye jordskred og gjort enda flere veier ufremkommelige, noe som igjen skaper problemer for redningsarbeidet i distriktene.

Samtidig letes det etter et amerikansk militærhelikopter som har vært savnet siden tirsdagens jordskjelv.

Helikopteret var i Dolakha øst for Katmandu for å levere nødhjelp da det forsvant med seks amerikanske og to nepalske soldater om bord. Før det forsvant skal mannskapet om bord ha snakket om drivstoffproblemer.

400 nepalske soldater deltok onsdag i letingen, Ifølge en nepalsk offiser antas det at helikopteret har havnet i en elv.

Personvernpolicy