«Potetdiplomati» bedret forståelsen mellom USA og Russland

USAs utenriksminister John Kerry og Russlands president Vladimir Putin i samtaler i Sotsji tirsdag. (Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix)
USAs utenriksminister John Kerry og Russlands president Vladimir Putin i samtaler i Sotsji tirsdag. (Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix)

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier møtene med USAs utenriksminister John Kerry har bedret forståelsen mellom de to landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin deltok også i samtalene, som er de første på så høyt nivå på to år. De fant sted tirsdag i OL-byen Sotsji ved Svartehavet.

Partene diskuterte en rekke stridstemaer, men en Kreml-talsmann avviser at det nærmer seg noe diplomatisk gjennombrudd.

Kerry gjentok at sanksjonene mot Russland, som er innført på grunn av landets rolle i Ukraina-konflikten, kan bli trappet ned «hvis og når» betingelsene for den skjøre våpenhvilen i Ukraina møtes fullt ut.

Les også: Nemtsov-rapport: – 220 russiske soldater drept i Ukraina

Lange møter

USAs utenriksminister framholdt også at det er et «presserende behov» for at USA og Russland samarbeider om å møte globale utfordringer.

Lavrov sa på sin side at partene forstår «behovet for å unngå skritt som kan volde langsiktig skade på vårt forhold på forskjellige områder».

Kerry satt åtte timer i møter med de russiske lederne, og i fire av dem deltok president Putin.

Det var særlig utviklingen i Ukraina og muligheten for samarbeid om situasjonen i Syria som sto på agendaen. I samtalene med Putin ble også Jemen, Libya og atomforhandlingene med Iran diskutert.

– Vi kan begynne å nærme oss en normalisering av forholdet mellom landene gjennom dialog og tettere samarbeid om internasjonale problemer, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Les også: Stoltenberg: – Russland har evne til raske angrep

«Potetdiplomati»

En rekke rapporter i mediene har tidligere fortalt at Kerry og Lavrov har en god personlig kjemi og kommer godt overens. Det ser også denne gangen ut til å ha spilt en rolle i møtene de to imellom, til tross for de mange konflikttemaene.

Da Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møttes i Paris i januar for å diskutere Syria, hadde Kerry med seg to store poteter fra delstaten Idaho til sin russiske kollega.

Tirsdag svarte Lavrov med en kurv fylt av russiske poteter og en kurv med tomater, som Kerry fikk med seg hjem.

Russland har fortsatt importforbud mot de aller fleste matvarer produsert i USA. Forbudet kom etter at USA og EU innførte en rekke sanksjoner mot Russland på grunn av konflikten i Ukraina.

Les også : Frykt for full krig igjen i Ukraina

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden