Nemtsov-rapport: – 220 russiske soldater drept i Ukraina

Den russiske opposisjonsaktivisten Ilja Jashin la tirsdag fram en uavhengig rapport som hevder å bevise at Russland har et militært nærvær i Ukraina. Rapporten er laget av opposisjonslederen Boris Nemtsov, som ble drept i februar. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den russiske opposisjonsaktivisten Ilja Jashin la tirsdag fram en uavhengig rapport som hevder å bevise at Russland har et militært nærvær i Ukraina. Rapporten er laget av opposisjonslederen Boris Nemtsov, som ble drept i februar. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 220 russiske soldater er drept i kamper øst i Ukraina, ifølge en ny rapport fra opposisjonelle russere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Drapet på Boris Nemtsov

* Boris Nemtsov (55) ble skutt og drept i Moskva 27. februar 2015.

* Var veteran i russisk politikk og en av president Vladimir Putins argeste kritikere.

* Drapet skjedde en sen fredag kveld idet Nemtsov spaserte over ei bru i Moskva like ved Kreml sammen med en ukrainsk venninne på vei hjem etter et restaurantbesøk.

* To dager senere skulle han stått i spissen for en demonstrasjon mot Russlands rolle i krigen i Ukraina.

* Fem menn er pågrepet etter drapet. En av dem, en tidligere tsjetsjensk politimann, tilsto ugjerningen, men trakk senere tilståelsen og sa han var blitt torturert i varetekt.

*Ifølge eksstatsminister Mikhail Kasianov, som var en venn av Nemtsov, står etterforskningen i stampe ettersom hjernen bak drapet fortsatt er på frifot.

* Nemtsovs 30-årige datter Sjana mener Kreml bærer ansvaret for farens død. Hun har ingen tro på at de virkelige gjerningspersonene blir tatt.

Over to måneder etter at opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt på åpen gate i Moskva, kommer rapporten han jobbet med, og som enkelte mener var årsaken til at han ble drept.

Der hevdes det at minst 220 russiske soldater er blitt drept øst i Ukraina, og at Russland har brukt hele 53 milliarder rubler, tilsvarende 8 milliarder kroner, på å støtte separatistopprøret i nabolandet.

Ved å bruke åpne kilder ønsket Nemtsov å tegne et annet bilde av det russiske engasjementet i nabolandet enn den offisielle versjonen fra Kreml. Rapporten er basert på både opplysninger i pressen og fra familiene til russiske soldater som skal ha kommet hjem fra Ukraina i kister.

– Vi har samlet det vi mener er omfattende bevis for tilstedeværelsen av russiske soldater, sa Ilja Yasjin, en av forfatterne, da rapporten «Putin. Krig» ble lagt fram i Moskva tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen kommentar

Kreml avviser å kommentere rapporten.

– Jeg er ikke kjent med rapporten, så jeg har ingenting å si, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

President Vladimir Putin har hele tiden hevdet at det ikke finnes en eneste russisk soldat i Ukraina, og at de som eventuelt måtte være der, har reist dit som frivillige.

Det står i skarp kontrast til hva NATO sier at forsvarsalliansen har observert. Ifølge NATO har Russland forsynt opprørerne med både avanserte våpen og etterretning, i tillegg til at russiske styrker ved flere tilfeller har krysset grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelp fra meningsfeller

Etter at Nemtsov ble drept, har medlemmer av det liberale partiet RPR-Parnas og flere opposisjonsjournalister hjulpet til med å fullføre den 65 sider lange rapporten.

Den inneholder blant annet dokumentasjon for at minst 150 russiske soldater ble drept i kamper ved landsbyen Ilovajsk og andre nærliggende området i fjor sommer. Slektningene skal ha mottatt 3 millioner rubler i erstatning såfremt de ville love å ikke snakke offentlig om dødsfallene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg skal minst 70 russiske soldater ha blitt drept i kamper ved byen Debaltseve tidligere i år. Disses pårørende skal ikke ha mottatt erstatning. Det hevdes også at pårørende fikk vite at de risikerte å bli stilt for retten hvis de ikke forholdt seg tause.

Utskrevet fra hæren

Forfatterne bak rapporten hevder at de fleste soldatene ble tvunget til offisielt å forlate hæren før de krysset grensen, noe som skulle støtte Moskvas argument om at alle russere i Øst-Ukraina har reist dit som frivillige.

I tillegg skal russiske myndigheter har gitt aktiv støtte til rekruttering av frivillige via hærens kontorer. De skal også ha hatt overoppsyn med overføring av militært utstyr, blant annet av luftvernsystemet Buk, som ifølge rapporten ble brukt til å skyte ned et passasjerfly fra Malaysia Airlines over Donetsk-regionen i juli i fjor.

Beløpet på 53 milliarder rubler skal ha blitt brukt til å støtte russiske «frivillige» og lokale opprørere over en periode på ti måneder. De skal også ha blitt brukt på å gi militært utstyr som er brukt i kampen mot ukrainske regjeringsstyrker og militsgrupper som støtter regjeringen i Kiev.