Terrorsiktet vil renvaske seg

Terrorsiktet vil renvaske seg
Terrorsiktet vil renvaske seg

Den 48 år gamle terrorsiktede ingeniøren i Aker Solutions er varetektsfengslet i fire uker. Mannen mener han ikke har gjort noe galt og håper PSTs etterforskning vil renvaske ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asker og Bærum tingrett har varetektsfengslet mannen i fire uker med brev- og besøkskontroll.

48-åringen rømte fra Irak på slutten av 1990-tallet. Han er ansatt som ingeniør i Aker Solutions og ble pågrepet på arbeidsplassen mandag.

Mannen satt i avhør både mandag og tirsdag, men Politiets overvåkingstjeneste (PST) har mer etterforskning de vil gjennomføre uten at 48-åringen har mulighet til å påvirke den.

– Det er noen viktige skritt vi må ta uten at den siktede har innvirkning på dem, sier politiadvokat Signe Kathrine Aalling til NTB utenfor tinghuset i Sandvika tirsdag ettermiddag.

Hun sier PST mener mannen helt opp til pågripelsen har spredt informasjon på internett som er egnet til bruk ved terrorhandlinger.

– Han mener det han har gjort ikke er straffbart. Han sier at han har begått visse handlinger, men at han mener dette er innenfor hans handlefrihet, sier advokatfullmektig Bjørn André Gulstad til NTB.

Offiser

Ifølge VG var mannen offiser i Irak. Han flyktet fra Irak til Norge i 1998.

Opplysninger på nettet viser at han i 2003 reiste tilbake til hjemlandet for å kjempe sammen med Iraqi National Congress (INC), som støttet USAs invasjon av landet.

Tre år senere vendte han seg mot amerikanerne, og de siste årene har han uttalt seg svært kritisk vil Vesten, skriver VG.

– Jeg har ingen kommentar til dette, ut over at jeg regner med at hans bakgrunn og historie er noe av det som vil være gjenstand for etterforskning fra PSTs side, sier 48-åringens forsvarer, Brynjar Meling, til avisen.

I Norge har mannen vært SV-politiker i Oslo og aktiv i Fredsinitiativet og ATTAC går det fram av søk på internett. Han har også vært en aktiv talsmann for det eksilirakiske miljøet.

Pågrepet på jobb

Den norsk-irakske mannen ble pågrepet i Aker Solutions lokaler på Fornebu etter tips fra arbeidsgiveren. Han er suspendert fra stillingen i oljeserviceselskapet.

48-åringen er siktet etter straffelovens terrorbestemmelser om opplæring i metoder eller teknikker som er særlig egnet for den som vil begå terrorhandlinger. PST kunne tirsdag ikke svare på om han har overlevert opplysningene til noen bestemt person eller gruppering eller om materialet bare er lagt åpent ut på internett.

Forsvarer Brynjar Meling, sa til NTB at mannen samtykker i fengslingen.

– Han ønsker å bli sjekket ut av saken. Han har forklart seg uten dokumentinnsyn og samtykker i restriksjonene han blir underlagt, sier Meling.

Ikke hemmelig

Siktede møtte ikke selv i retten, og politiadvokat Signe Aalling sier det var fordi han ikke ønsket det. Rettsmøtet gikk for lukkede dører etter ønske både fra PST og forsvareren.

Forsvareren og politiadvokaten ønsket å unngå at 48-åringens personopplysninger ble lest opp i retten, noe som er svært uvanlig i norske rettsmøter. Men dommer Kjeld Tore Nørgaard gikk ikke med på dette, og navnet ble lest opp i retten før et stort antall pressefolk ble sendt på gangen.

Personvernpolicy