Nytt kraftig jordskjelv gir nye prøvelser for Nepal

Minst 19 personer har mistet livet og nærmere 1.000 er skadd i et nytt stort jordskjelv i Nepal. Skjelvet fikk folk til å løpe ut på gatene i panikk både i Katmandu og New Delhi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag klokka 12.35 lokal tid rammet naturkreftene igjen Nepal, bare 17 dager etter at over 8.000 mennesker døde og 18.000 ble skadd i et kraftig jordskjelv med en styrke på 7,8.

Denne gangen var styrken på 7,3, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

– Alle er forferdelig redde. Alle skriker og forsøker å hjelpe de eldre, sier Maude Fröberg fra svenske Røde Kors til nyhetsbyrået TT.

Skjelvets episenter lå cirka 8 mil øst for Katmandu, ikke så langt fra Mount Everest. I dette området ligger blant annet feltsykehuset til Røde Kors, dit Røde Kors-leder Åsne Havnelid var på vei da skjelvet rammet.

– Vi satt i bilene og kjente en voldsom risting og ser røykt fra jordras rundt omkring, sier Havnelid til NRK.

Sammenraste bygg

I byen Chautara i Sindhupalchowk-distriktet nordøst for Katmandu meldes det om minst fire omkomne etter at flere bygninger raste sammen. Det er også meldt om tre store jordras i området. Distriktet ble også hardt rammet i skjelvet 25. april.

I Nepals hovedstad Katmandu sprang folk ut av bygninger i redsel for at de skulle rase sammen.

– Jeg har tenkt på å leie et rom, men i dag var det så skremmende, og jeg kan ikke risikerer familiens liv, sier Dipak Koirala, som til tross for regn og dårlig vær har bodd i et telt siden jordskjelvet 25. april.

Ifølge CAREs kommunikasjonsrådgiver i Katmandu, Lucky Beck, løp mange av de ansatte hjem for å sjekke hvordan det sto til med familien etter skjelvet.

– Vi hadde et møte i femte etasje da bakken begynte å riste og bygningen begynte å svaie slik at vi nesten ble svimle. Vi løp ut og samlet oss på gaten, sier Beck.

Flyplassen i Katmandu ble tirsdag stengt i en kortere periode, men ble åpnet igjen samme dag.

Redsel i New Delhi

Jordskjelvet var også godt merkbart i Tibet og i store deler av India. I begge land har flere bygninger rast sammen, og i India meldes det om minst fire omkomne, mens én person har mistet livet i Tibet.

Selv i New Delhi sprang folk ut på gaten i frykt for at husene skulle rase sammen.

– Det var virkelig skremmende. Pulten og datamaskinen min ristet. Alle begynte å løpe til første etasje, sier Manbir Singh, som jobber i Gurgaon, en forstad til New Delhi.

Skjelvet førte til at metrolinjene ble innstilt, samtidig som tusenvis av elever ble evakuert fra byens skoler.

– Mindre ødeleggende

Dagens skjelv er trolig ikke et etterskjelv, ifølge den svenske seismologen Reynir Bödvarsson. Han mener likevel det er håp om at konsekvensene ikke blir like alvorlige som etter skjelvet 25. april.

– Det er langt fra tett bebyggelse, og man kan ha et håp om at det lindrer konsekvensene, sier han til nyhetsbyrået TT.

Redningsarbeidet etter det forrige skjelvet pågår fortsatt, og tidligere tirsdag ble det meldt at 117 mennesker er reddet ut fra tre avsidesliggende fjellandsbyer i Langtang-dalen nord for Katmandu. 115 av dem er nepalere, mens to er amerikanere.

Hundrevis av mennesker mistet livet i dette området som følge av et massivt ras som ble utløst av jordskjelvet i april.

Flere ras og dårlig vær har gjort redningsarbeidet svært vanskelig.

Under kan du se en dronevideo av de enorme ødeleggelsene i Katmandu etter det forrige jordskjelvet:

Personvernpolicy