Picasso-maleri solgt for 1,3 milliarder:

Prisrekord på kunstauksjon i New York

Et maleri av Pablo Picasso er blitt solgt for over 1,3 milliarder kroner i New York. Maleriet er dermed det dyreste som noensinne er solgt på en kunstauksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verket «Les femmes d'Alger» ble solgt av auksjonshuset Christie's for 179,4 millioner dollar mandag lokal tid.

Dermed røk den forrige rekorden som ble satt da «Three Studies of Lucian Freud» av Francis Bacon ble solgt for 142,4 millioner dollar – tilsvarende 1,1 milliarder kroner – for to år siden.

Heftig budrunde

Picasso-maleriet er et av de siste større verkene av den spanske mesteren som fremdeles er i privat eie. Flere potensielle kjøpere la inn bud over telefon i en budrunde som varte elleve minutter, noe som gjorde at prisen ble betydelig høyere enn antatt på forhånd.

Christie's har ikke avslørt hvem som til slutt gikk av med seieren og danket ut de andre budgiverne.

Bakgrunn: Picasso-maleri kan bli solgt for én milliard

En bronseskulptur av sveitseren Alberto Giacometti satte også ny verdensrekord under mandagens auksjon. «L'homme au doigt» ble solgt for 141,3 millioner dollar, tilsvarende 1,1 milliarder kroner.

Den forrige prisrekorden for skulpturer ble satt da et annen Giacometti-verk ble solgt for 104,3 millioner dollar for noen år siden.

«Skrik»

En av Edvard Munchs «Skrik»-versjoner hadde rekorden som verdens dyreste maleri solgt på auksjon før Bacon-maleriet overtok tronen. Begge disse rekordene forutsatte priser som ikke var justert for inflasjon.

De stadig høyere prisrekordene for moderne kunst og samtidskunst forklares med et økende antall private kunstinvestorer over hele verden og voksende kunstinteresse i Asia og oljelandene rundt Persiabukta.

Selv 1,3 milliarder blir en forholdsvis beskjeden sum sammenlignet med de høyeste salgssummene som oppnås utenfor auksjonslokalene. Rekorden over alle rekorder ble trolig satt tidligere i år, da Qatar angivelig betalte en sum tilsvarende 2,3 milliarder kroner for maleriet «Quand te marie-tu?» av Paul Gauguin.

Personvernpolicy