Stoltenberg: Russland har evne til raske angrep

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg Foto: Reuters / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg Foto: Reuters / NTB scanpix

Russland bistår fortsatt østukrainske separatister, mener NATO-sjef Jens Stoltenberg og tror begge har «kapasitet og kapabilitet» til raske angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg skal ikke spekulere på intensjonene, men det er bekymringsfullt at vi ser denne stadige oppbyggingen av militært nærvær og støtte til separatistene, sier Stoltenberg til pressen i Brussel.

– I Øst-Ukraina har Russland og separatistene kapasitet og kapabilitet som gjør dem i stand til å gå til nye angrep på kort varsel.

Oppbygging

NATO mener det har vært en russisk oppbygging av både militært utstyr og personell langs grensen til Ukraina, men også inne i Øst-Ukraina. Og at det skal ha fortsatt de siste ukene og månedene.

– Vi ser flere tap av liv, flere brudd på våpenhvilen, at observatørene hindres, og fortsatt russisk støtte til separatistene. Dette er en bekymringsfull utvikling i feil retning, sier Stoltenberg om situasjonen i Øst-Ukraina.

Bakgrunn: Frykt for full krig igjen i Ukraina

Fredsplan

NATO-sjefen understreker igjen at løsningen ligger i full gjennomføring av fredsplanen for Ukraina, den såkalte Minsk-avtalen. Og han ber igjen alle parter om å respektere våpenhvilen.

– Russland har et spesielt ansvar for å få dette til å skje, mener Stoltenberg om Minsk.

– Bare at disse styrkene eksisterer langs grensen og inne i Øst-Ukraina, er i seg selv et brudd med Minsk-avtalen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden