Aker Solutions varslet om terrormistenkt ansatt

En 49-årig ingeniør i Aker Solutions er siktet for å ha spredt terrorinformasjon. Politiet pågrep mannen på arbeidsplassen mandag etter tips fra selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble pågrepet i Aker Solutions lokaler på Fornebu. Han er siktet etter straffelovens paragraf 147 c, bokstav c. Den omfatter å gi opplæring i metoder eller teknikker som er særlig egnet for den som vil begå terrorhandlinger.

Politiadvokat i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Signe Aalling ønsket på et pressemøte ikke å si noe om hvilken informasjon mannen har spredt.

Overfor NTB vil hun heller ikke kommentere om saken har forbindelse til borgerkrigen i Syria eller ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

– Jeg kan ikke kommentere det, utover at informasjonen det er snakk om, skal være særlig egnet for den som vil begå terrorhandlinger eller voldelige anslag, sier Aalling.

Ifølge Dagbladet er mannen norsk-iraker med norsk statsborgerskap.

Avdekket brudd

Kommunikasjonssjef i Aker Solutions Bunny Nooryani bekrefter pågripelsen.

– Vi kan bekrefte at en person ble pågrepet av politiet i våre lokaler på Fornebu i dag. Foranledningen er at vi gjennom våre kontrollrutiner avdekket at vedkommende har brutt selskapets interne retningslinjer. På grunn av sakens natur varslet vi politiet, sier hun til NTB.

Hun opplyser at 49-åringen nå er suspendert fra sin stilling, og ønsker ikke kommentere saken ytterligere.

Aktiv på ekstreme nettsider

Mannens aktivitet på ekstreme nettsider skal være det som fikk alarmen til å gå hos det internasjonale oljeserviceselskapet, etter det VG får opplyst.

– Han skal ha vært aktiv på ekstreme nettsider, som er et klart brudd på Aker Solutions policy. Det kom fram gjennom rutinemessige undersøkelser, sier en kilde til avisen.

Flere norske medier melder at mannen jobbet som ingeniør i Aker Solutions. Politiet har gjennomført ransakelser både der og i mannens bopel mandag, ifølge TV 2.

Mehling forsvarer

Forholdet mannen er siktet for, har en strafferamme på seks år.

Advokat Brynjar Meling bekrefter overfor NTB at han er oppnevnt som mannens forsvarer, men ønsker ikke å kommentere saken før den siktede er ferdig i avhør hos politiet mandag.

Det er foreløpig ikke kjent om og eventuelt når mannen blir fremstilt for varetektsfengsling.

Lite info fra PST

PST ville mandag verken fortelle hvordan de ble kjent med saken eller om han er tidligere straffedømt, men fortalte at etterforskning av saken nylig ble oppstartet.

På spørsmål fra pressen om mannen hadde planer om å begå en terrorhandling i Norge, svarte Aalling:

– Det har jeg ingen informasjon om.

PST gikk til aksjon rundt klokken 13 tidlig mandag ettermiddag.

Aalling vil ikke si om den siktede har vært i politiets søkelys eller om han tilhører noe bestemt miljø. Det er også ukjent når de straffbare handlingene ble begått.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden