Sjåføren dømt til fem måneders fengsel etter Bjørkelangen-ulykken

Sjåføren som kjørte på hestevogna med to jenter på Bjørkelangen i fjor, er i Nedre Romerike tingrett dømt til fem måneders fengsel. Aktor sier dommen er streng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørkelangen-ulykken:
  • Ved 14.30-tiden lørdag 11. januar i fjor ble Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) påkjørt av en bil da de var på tur med hest og sulky på fylkesvei 229, fire kilometer sør for Bjørkelangen i Aurskog-Høland i Akershus.
  • Begge jentene fikk alvorlige hodeskader i ulykken og var bevisstløse da de ble fløyet til Ullevål sykehus. 11-åringen døde natt til søndag 12. januar. 13-åringen døde om formiddagen samme dag.
  • Sjåføren, en 48 år gammel mann, var først siktet for uaktsom kjøring etter paragraf 3 i veitrafikkloven. I mai ble siktelsen endret til uaktsomt drap etter straffelovens paragraf 239.
  • I oktober i fjor ble mannen tiltalt for uaktsomt drap.
  • Rettssaken startet i Nedre Romerike tingrett 24. april. Den tiltalte 48-åringen nektet straffskyld etter tiltalen fordi han sier han ikke husker noe fra ulykken.
  • Påtalemyndigheten la ned påstand om seks måneders ubetinget fengsel. 48-åringens forsvarer mener straffen må settes langt lavere. Dom faller 11. mai kl. 12.30.
  • Nedre Romerike tingrett dømte mandag 48-åringen til fem måneders ubetinget fengsel, samt tap av førerretten i fire år. Han må også betale hvert av foreldreparene til de døde jentene en oppreisningserstatning på 125.000 kroner.
  • Den tiltalte valgte å benytte seg av retten til 14 dagers betenkningstid før han avgjør om dommen vil bli anket.

Den 48 år gamle mannen mister også førerretten i fire år, og han må betale 125.000 kroner til hvert av jentenes foreldrepar.

– Dette er en streng dom, sa politiadvokat Kåre Kalvå selv om tingretten trakk av en måned fra påtalemyndighetens påstand.

– Ingen tvil

Dommen ble lest opp av dommer Anja Bech i Nedre Romerike tingrett mandag ettermiddag. Aktor Kalvå hadde lagt ned påstand om seks måneder ubetinget fengsel for 48-åringen som ble tiltalt for uaktsomt bildrap og uaktsom kjøring etter ulykken 11. januar i fjor.

Sara Sandsmark (13) og Tiril Huser Bølge (11) omkom av hodeskadene de ble påført et døgn etter at hestevogna de satt i, ble påkjørt av en bil bakfra. Bilføreren har nektet straffskyld etter tiltalen fordi han ikke kan huske påkjørselen, men avviser ikke at han kjørte bilen.

– Det er ingen tvil om at varebilen har kjørt inn i ponnivognen med stor hastighet, leste dommeren fra retten.

– Glad det er over

I den enstemmige dommen går det frem at 48-åringen utviste en grov uoppmerksomhet og at det ble vurdert som et alvorlig straffbart forhold at sjåføren kjørte på vogna med jentene i.

– Tiltalte kan bebreides for ikke i tilstrekkelig grad å ha forvisset seg om at det ikke kom møtende trafikk og at han ikke bremset ned i tilstrekkelig grad når en hindring oppsto, refererte Anja Bech fra dommen.

– Jeg er glad det er over, veldig glad. Glad for at retten sier jentene var uten skyld i det som skjedde, uttalte pappa Thor Åge Bølge etter at dommen var lest.

For begge familiene har det vært uttalt som en spesiell belastning at sjåføren ikke har husket ulykken. Nå som dommen er falt, og det er slått fast at sjåføren må han forsøkt en uforsvarlig forbikjøring, kan familiene se fremover.

Tok betenkningstid

Rettssalen på Lillestrøm var fullsatt under domsopplesingen mandag ettermiddag. Den tiltalte vedtok ikke dommen på stedet, men valgte å ta betenkningstid. Dermed vil det gå to uker før spørsmålet om en eventuell anke blir besvart.

– Det er en stor belastning å gå gjennom en ny sak, og det betyr også noe det at dette skjer i et lite samfunn hvor alle kjenner alle, sier advokat Gunhild Lærum til NTB.

Hun sier klienten også opplever tapet av førerkortet som svært dramatisk, både på grunn av jobben som bilmekaniker og fordi det er vanskelig å leve et normalt liv der de bor uten å kunne kjøre bil.

Se dommer Anja Bech lese opp et utdrag fra domsavsigelsen:

Personvernpolicy