Liberaler tror Storbritannia kan bli delt

Skottlands førsteminister og leder av SNP, Nicola Sturgeon, poserer for en fotograf sammen med partiets nyvalgte parlamentsmedlemmer i Edinburgh lørdag. Partiet fikk 56 mandater i det britiske valget torsdag. Foto: Russell Cheyne (Reuters / NTB scanpix)
Skottlands førsteminister og leder av SNP, Nicola Sturgeon, poserer for en fotograf sammen med partiets nyvalgte parlamentsmedlemmer i Edinburgh lørdag. Partiet fikk 56 mandater i det britiske valget torsdag. Foto: Russell Cheyne (Reuters / NTB scanpix)

Økt oppslutning om nasjonalistiske partier og folkeavstemningen om EU kan føre til at Storbritannia splittes, tror ledende britisk liberaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Storbritannia brakte blant annet 56 skotske nasjonalister inn i nasjonalforsamlingen.

– Valget av så mange nasjonalister fra Skottland truer faktisk med å splitte Storbritannia, sier Sir Graham Watson til NTB.

Han har bakgrunn fra partiet Liberaldemokratene, har vært medlem av EU-parlamentet og er i dag president for Europas liberaldemokratiske parti.

Watson ser samtidig på folkeavstemningen om EU som en kanskje enda større trussel mot Storbritannias videre samling enn nasjonalistenes brakvalg.

– Beslutningen om å holde en folkeavstemning innen utgangen av 2017 kan føre til en situasjon hvor et flertall i England stemmer for å forlate EU, mens et flertall i Skottland stemmer for å forbli medlem, sier han.

– Under disse omstendighetene er jeg sikker på at vi vil se skotsk uavhengighet, og at Skottland ber om å få slutte seg til EU på egen hånd, forklarer han.

Watson var i helgen i Oslo i forbindelse med et rådsmøte i ALDE, som er sammenslutningen av liberale partier i Europa.

Reforhandle avtaler

Storbritannia består i dag av England, Skottland, Wales og Nord-Irland. De skotske nasjonalistene tapte i fjor høst slaget om å bli uavhengig fra Storbritannia i en folkeavstemning. Men i valget gjorde nasjonalistpartiet SNP nærmest rent bord i Skottland.

Men også utenfor Skottland og Wales ble valget et oppsving for nasjonalistiske strømninger, mener Watson.

– Vi så det også i England. Der har De konservative i stadig sterkere grad de siste årene blitt det engelske, nasjonale partiet. De lyktes med å hindre at de mer ekstreme nasjonalistene i uavhengighetspartiet UKIP fikk altfor mange stemmer ved å bevege seg inn på deres politiske territorium på områder som innvandring og Europa, sier han.

– En stemme for nasjonalistene truer selvsagt med å splitte opp Storbritannia i landets ulike deler, så vel som å true frem en delvis splittelse av EU, hvis Storbritannia stemmer for å forlate Unionen i folkeavstemningen Cameron har lovet.

Spår trøbbel for Cameron

For Liberaldemokratene, som Watson tilhører, ble valget en katastrofe. Partiet ble svært hardt straffet etter å ha sittet i koalisjon med De konservative.

Camerons konservative parti danner nå regjering alene. Et sentralt budskap i hans valgkamp var at britene skal få si sin mening om EU-medlemskapet i en folkeavstemning innen utgangen av 2017. Innen den tid håper Cameron å ha reforhandlet sentrale avtaler med EU.

Watson understreker at EU-spørsmålet også blir vanskelig for Camerons parti.

– De konservative kommer til å bli kastet ut i en svært vanskelig intern strid mellom pro- og antieuropeiske krefter. Dette kan bli ødeleggende for investeringsklimaet i Storbritannia, som i så stor grad er avhengig av utenlandske investeringer, mener han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden