Store ødeleggelser etter kampene i Makedonia

Se de store ødeleggelsene

Helgens kamper mellom politiet og en væpnet gruppe har satt sitt preg på byen Kumanovo i Makedonia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte politifolk og 14 medlemmer av den væpnede gruppen ble drept i helgens kamper.

Mandag er sporene etter helgens kamper tydelige: Hus er ødelagt, det er spor av blod i gatene, og vinduer og dører er preget av skuddhull.

– Huset mitt er totalskadet. Jeg må rive det ned og bygge det opp igjen fra bunnen, sier Ranadan Baftiu, én av innbyggerne Reuters har snakket med.

Makedonia

Republikk som grenser til Kosovo, Albania, Serbia, Bulgaria og Hellas. Er formelt innlemmet i FN under forkortelsen FYROM, som står for Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia.

Rundt 2 millioner innbyggere, hvorav 68 prosent er makedonere og 22 prosent er etniske albanere. Det er også mindre grupper av rom, etniske tyrkere, serbere og vlaker.

Hellas bestrider landets rett til navnet Makedonia, som også er navnet på en gresk region. Hellas har motsatt seg makedonsk NATO-medlemskap på grunn av dette.

Makedonia ble kandidatland til EU i 2005, og har vært det siden.

(Kilde: NTB, Store norske leksikon)

– Kosovoalbanere ledet opprørere

NTB melder mandag morgen at fem kosovoalbanere ledet den væpnede gruppen som støtte sammen med politiet, ifølge myndighetene i Makedonia.

Kampene brøt ut da politiet gikk til aksjon mot den væpnede gruppen i byen, som ligger rundt fire mil nord for hovedstaden Skopje.

Kraftige skuddsalver fra automatvåpen og store eksplosjoner kunne høres i byen, mens svart røyk steg opp i lufta.

Det bor omtrent 100.000 mennesker i området der politiet slo til, og flere av innbyggerne tok med seg eiendelene sine og flyktet fra området, noen av dem i skuddsikre biler.

Les også: Over 20 mennesker drept i kamper i Makedonia

Men byens innbyggere legger skylden på myndighetene og sier de ikke vil kalle dette for terror.

– For oss var dette noe som bare skjer i mareritt. Det var ikke terrorister som gjorde dette, for det finnes ingen terrorister, sier Zekirja Ismaili til Reuters.

Han er én av mange etniske albanare som bor i Kumanovo.

– De virkelige terroristene er myndighetene, den albanske lederen og deres tyver. De står bak dette, mener han og sier videre at de aldri har sett noen mistenkte i byen.

Politisk uro

Helgens kamper øker frykten for hvordan den politiske uroen i Makedonia vil utarte. Den konservative regjeringen er under hardt press fra den sosialdemokratiske opposisjonen, som anklager den for ulovlig avlytting og omfattende maktmisbruk.

Observatører frykter at politiske ledere på begge sider kan komme til å forsterke de etniske spenningene i landet under maktkampen.

Les også : NATO bekymret etter dødelige kamper i Makedonia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus