Nord-Troms isoleres i flere dager etter store jordras

Vegvesenets bilder tatt fra luften over rasstedet i Sørkjosen søndag. Blant annet en brygge og en molo ble skadd av et jordras som gikk natt til søndag. E6 er stengt som følge av raset. Foto: Øyvind Skeie Hellum / Statens vegvesen / NTB scanpix.
Vegvesenets bilder tatt fra luften over rasstedet i Sørkjosen søndag. Blant annet en brygge og en molo ble skadd av et jordras som gikk natt til søndag. E6 er stengt som følge av raset. Foto: Øyvind Skeie Hellum / Statens vegvesen / NTB scanpix.

E6 er sperret til tidligst onsdag etter flere store jordras i Sørkjosen i Nordreisa i Troms. I mellomtiden er det omkjøring via Finland – på rundt 60 mil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen personer ble skadd i rasene, som gikk natt til søndag, men tre personer fra tre husstander ble evakuert.

– Vår oppgave er først og fremst å åpne E6 for trafikk, så raskt det er forsvarlig, sier Rigmor Thorsteinsen, avdelingsdirektør for Statens vegvesen i Troms.

Den kan tidligst åpnes for trafikk førstkommende onsdag, opplyser Statens vegvesen.

Omkjøringen til Nordreisa via Finland er på rundt 60 mil – rundt sju timers kjøring.

I mellomtiden oppretter Nordreisa kommune båtskyss forbi rasstedet.

– Vi håper båtskyssen vil være på plass mandag ettermiddag, sier varaordfører Halvard Wahlgren (H) til NRK.

To av tre personer har fått flytte hjem igjen, opplyser politiet, som fikk melding om rasene klokka 2.51 natt til søndag.

Les også: Nord-Troms isolert etter store jordras

Alle ressurser satt inn

Vegvesenet opplyser at alle tilgjengelige ressurser er satt inn, og at det natt til mandag jobbes det på spreng med grunnboringer og sjøkartlegging.

– De vil fortsette gjennom natta og vi regner med å ha kartlagt det mest kritiske til i morgen tidlig. Da vil vi analysere dataene fra nattens undersøkelser og ha et atskillig bedre grunnlag for videre beslutninger og tiltak, sier Thorsteinsen.

Statens vegvesen har den siste tiden hatt tunnelarbeid i samme område, men Thorsteinsen sier det er for tidlig å si om dette kan ha forårsaket rasene.

– Det har ikke vært sprengningsarbeid der siden i vinter. De siste dagene har det også kommet mye nedbør, men det er uansett for tidlig å si noe om årsak, sier hun.

99 prosent under vann

Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) kom fredag denne uken med et jordskredvarsel for Nord-Troms og Vest-Finnmark. Meteorologisk institutt sendte samme dag OBS-varsel om store nedbørsmengder i samme område.

– Jeg er kjent med varselet, men klarer ikke se at det har en sammenheng med det som har skjedd. Vi snakker om et område som uansett er under vann, sier Statens veivesenets geotekniker på stedet, Øyvind Skeie Hellum, til Nordlys.

– 99 prosent av raset har gått under vann, og vi ser bare øverste del av det, sier han.

Samme sted

Nordreisa har satt kriseledelse.

– Hvis det er behov for helsetjenester, kan legekontorene i Kåfjord eller Skjervøy kontaktes, opplyser kommunen.

Jordrasene har gått bare halvannen kilometer fra Sokkelvik hvor ni personer omkom i et stort kvikkleireskred i mai for 56 år siden, skriver Nordlys.

Skredet startet på sjøbunnen, forplantet seg inn på land og tok med seg tusenvis av kubikkmeter av grunnen. Fire bolighus, tre fjøs, fem sjøbuer og to kaier ble feid på havet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden