Meny

Venstre skarpt i rette med KrF om søndagsåpning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bare tull at søndagsåpne butikker er konkurransevridende og miljøfiendtlig, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

Kristelig Folkeparti (KrF) har brukt helgens landsmøte til å hamre løs på både regjeringspartiene og Venstre for deres ønske om å åpne for søndagsåpne butikker.

KrFs nestleder Dagrun Eriksen uttalte at hun mener saken er så dårlig at hun er sikker på at Venstre og regjeringen vil snu.

Tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik kalte Venstres forslag om at det skal være opp til hver kommune å bestemme for «en hybrid som vil virke konkurransevridende for næringslivet, føre til mer bilkjøring og som kan føre til en dominoeffekt mellom kommunene». Han oppfordret partiet til å gå bort fra forslaget så raskt som mulig.

– Det er bare tull, sier Grande om KrF-nestorens argumenter.

– Ikke flertall

– Vi har i dag skjenkeregler som er ekstremt konkurransevridende og som praktiseres ulikt fra kommune til kommune og ulikt innad i kommunene. Det håndterer vi uten problemer på kommunenivå, sier hun til NTB.

Venstre-lederen viser til at hun også er for en kommunereform, hvor bo- og arbeidsmarkedsregioner henger sammen i kommunestrukturen.

– Da vil argumentet om at dette er konkurransevridende forsvinne.

Grande fnyser også av Bondeviks miljøargument.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det er mer miljøvennlig å kjøre til en liten butikk enn til en stor. Vi har Brustad-bua allerede i dag som folk må kjøre til, sier hun.

– For det andre er det ingenting som tilsier at alle butikkene blir åpne hvis kommunene får makt. Nå påstår KrF at ingen velgere vil ha det, at ingen butikkeiere vil ha det og at ingen av de ansattes organisasjoner vil ha det. Så hva er problemet da? spør Grande.

Hun understreker at Venstre ikke er for søndagsåpning som sådan, men for at kommunene skal få bestemme selv i dette spørsmålet.

– Det er helt klart at regjeringen har ikke flertall for sitt syn. Så får vi se på høringen, når den kommer, hvordan reaksjonene er.

Sterk motstand

KrF-nestleder Dagrun Eriksen slo i sin tale til partiets landsmøte fast at søndagsåpne butikker ikke er et forhandlingsspørsmål for KrF.

Partifellen Bondevik mener regjeringen gjør en stor feil ved å gå inn for søndagsåpne butikker.

– Jeg tror regjeringen og Venstre undervurderer sprengkraften i denne saken, også i forhold til KrF, sier han.

Den tidligere partilederen uttalte at han mener en del Høyre-folk har en misforstått oppfatning av at søndagsåpne butikker er en naturlig videreføring av den liberaliseringen og oppmykning som ble gjort under Willoch-regjeringen på 1980-tallet, som Bondevik selv var en del av.

– Men dette er jo noe helt annet. Vi angrep da ikke helgene og hviledagene, uttalte Bondevik.

Populært