Meny

Opprørere i Jemen godtar våpenhvile

Houthi-tilhengere demonstrerer mot den saudiledede luftkrigen i Jemens hovedstad Sana. Fra tirsdag er det planlagt en humanitær pause i kampene. (Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrker som er alliert med Houthi-militsen i Jemen, sier de har godtatt Saudi-Arabias tilbud om en fem dager lang humanitær pause i krigen.

– Vi kunngjør vår tilslutning til en humanitær våpenhvile som vil starte tirsdag, sier oberst Sharaf Luqman, talsmann for den Houthi-allierte hæren i landet, til det opprørskontrollerte nyhetsbyrået Saba søndag.

Saudi-Arabia, som leder militæralliansen mot Houthi-bevegelsen, sa fredag at en våpenhvile kommer til å tre i kraft fra tirsdag og vare i fem dager. Formålet er å få inn sårt tiltrengt nødhjelp til den hardt rammede sivilbefolkningen.

Forutsetningen var at Houthi-militsen sluttet seg til, noe som nå ser ut til å være tilfelle.

FN-kritikk

Gjennom helgen har alliansen fortsatt den massive bombekampanjen.

Blant annet har koalisjonen gjennomført angrep i Houthi-opprørernes kjerneprovins Saada. Sivilbefolkningen fikk fredag beskjed via flygeblader om flykte, fordi hele provinsen fra solnedgang ville bli behandlet som et militært mål.

Mange rakk ikke eller maktet ikke flykte, og FN gikk lørdag kveld hardt ut mot den massive bombekampanjen som fulgte i Saada.

– Den vilkårlige bombingen av befolkede områder, med eller uten forvarsel, er i strid med internasjonal humanitær rett, sa FNs humanitære koordinator for Jemen, Johannes van der Klaauw.

Al-Qaida

Den Iran-støttede Houthi-militsen og dens allierte sier de først og fremst kjemper mot al-Qaida i Jemen, og mot korrupsjon.

– Hæren, sikkerhetsstyrkene og folkekomiteene kommer til å svare på ethvert militært brudd på våpenhvilen fra al-Qaida og dem som står ved dem, støtter dem og finansierer dem, sier Luqman.

Den saudiledede, USA-støttede alliansen innledet 26. mars sin luftkrig mot Houthi-krigere og hærenheter som er lojale til ekspresident Ali Abdullah Saleh. Saudi-Arabia og allierte land vil gjenreise etterfølgeren Abd-Rabbu Mansour Hadis styre etter at houthiene har tatt kontroll over store deler av landet.

Saleh-lojalitet

Saleh-lojale styrker har spilt en viktig rolle i opprørernes erobring av landområder utenfor houthienes kjerneområder nord i Jemen. Oberst Luqmans kunngjøring om våpenhvile kom få timer etter at de saudiledede kampflyene bombet Salehs bolig i hovedstaden Sana.

Den tidligere presidenten styrte Jemen med hard hånd i over 30 år før han ble tvunget til å overlate makten til daværende visepresident Hadi i 2012 etter et blodig opprør. Den gang sto houthiene og Saleh på hver sin side.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært