Nord-Troms isolert etter store jordras

Et jordras gjorde skade på blant annet en molo og en brygge i Sørkjosen i Nordreisa i Troms natt til søndag. Flere boliger er evakuert og E6 er stengt på grunn av raset. (Foto: Kim-Arne Larsen / NTB scanpix)
Et jordras gjorde skade på blant annet en molo og en brygge i Sørkjosen i Nordreisa i Troms natt til søndag. Flere boliger er evakuert og E6 er stengt på grunn av raset. (Foto: Kim-Arne Larsen / NTB scanpix)

E6 er sperret etter store jordras i Sørkjosen i Nordreisa i Troms. Omkjøringen er på rundt 60 mil via Finland, og politiet tror ikke veien vil bli åpnet igjen med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vegmeldingssentralen opplyser at E6 ikke vil bli åpnet søndag. Den blir sannsynlig ikke det mandag heller, ifølge operasjonsleder Roy-Tore Meyer i Troms politidistrikt.

– Jeg har mine tvil om det, men det er det Statens vegvesen som avgjør. Det er en utfordrende situasjonen, veien er en hovedfartsåre, og deler av den har nå rast ut. Det kommer til å få konsekvenser for folk som skal på jobb i morgen, sier han til NTB i 10.30-tiden søndag.

Omkjøringen til Nordreisa via Finland er på rundt 60 mil – rundt sju timers kjøring.

Geoteknikere fra Statens vegvesen er på stedet for å vurdere om det er fare for nye ras. En endelig vurdering ventes i løpet av dagen.

Politiet fikk de første meldingene om rasene klokken 2.51.

Ingen personer skadd

Rasene førte til at et kilometerlangt område langs kysten ble evakuert. Tre personer fra tre husstander ble evakuert etter at politiet fikk melding i 2-tiden natt til søndag. I 10-tiden har to av dem fått flyttet hjem igjen, opplyser operasjonsleder Meyer.

Området er spredt bebygget, og flere hus er fraflyttet.

Et helikopter fra Hovedredningssentralen Nord-Norge har fløyet over området for å undersøke om noen er skadd eller savnet.

– Helikoptret er på vei tilbake. Det var ikke tegn på at noen er savnet eller skadd, sier redningsleder Finn Tore Sortland til NTB i 10-tiden.

Nordreisa har satt kriseledelse, melder NRK.

– Hvis det er behov for helsetjenester, kan legekontorene i Kåfjord eller Skjervøy kontaktes, opplyser kommunen.

Rast på havet

En molo, en kai og en brygge er rast på havet langs strekningen. Store masser har havnet i sjøen.

Kystvaktskipet «Senja» er ankommet Sørkjosen for å bistå i arbeidet med å undersøke området og sikre gjenstander, skriver NRK.

Det har kommet svært mye regn i Nord-Troms det siste døgnet, og meteorologene og NVE hadde varslet ras- og flomfare.

Jordrasene har gått bare halvannen kilometer fra Sokkelvik hvor ni personer omkom i et stort kvikkleireskred i mai for 56 år siden, skriver Nordlys.

Skredet startet på sjøbunnen, forplantet seg inn på land og tok med seg tusenvis av kubikkmeter av grunnen. Fire bolighus, tre fjøs, fem sjøbuer og to kaier ble feid på havet.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy