Meny

Overlevde helikopterstyrten: – Flere døde momentant

Pakistans luftforsvar har utgitt vitnesbyrdene til flere av de overlevende diplomatene om bord. De beskriver hvordan flyet spant ut av kontroll før det krasjet. Foto: Faisal Mahmood/ Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de overlevende etter helikopterulykken i Pakistan forteller at flere døde momentant da fartøyet traff bakken. Lørdag kom båren til Norges ambassadør Leif H. Larsen til Islamabad.

Til sammen sju personer mistet livet i ulykken nord i Pakistan fredag.

Nå har landets luftforsvar utgitt vitnesbyrdene til flere av de overlevende diplomatene om bord, som styrker regjeringens og øyevitners uttalelser om at hendelsen var en ulykke og ikke forårsaket av en terrorhandling.

Malaysias ambassadør til Pakistan, Hasrul Sani Mujtabar, forteller at reisen gikk etter planen inntil de skulle lande på destinasjonen i den nordlige regionen Gilgit-Baltistan.

– Helikopteret begynte å snurre rundt og rundt, og så traff det bakken. Jeg så piloten og noen andre døde momentant. Jeg var i midten. Noen klarte å komme seg ut, men det brant veldig, forteller utsendingen, som selv ble skadd i ulykken.

Les også: Norsk ambassadør døde i helikopterstyrt i Pakistan

Teknisk feil

Helikopteret var ett av tre som hadde med seg en delegasjon med ambassadører. De skulle inspisere prosjekter i regionen og møte landets statsminister Nawaz Sharif.

Pakistanske Taliban (TTP) hevdet fredag å ha skutt ned helikopteret, men pakistanske myndigheter opplyser at ulykken i Naltar skyldtes en teknisk feil.

– De ryktene kan jeg med sikkerhet si er 99,9 prosent usanne. Dette var en tragisk ulykke som skyldtes teknisk feil på flyet, fortalte den argentinske ambassadøren Rodolfo Martin Saravia til luftforsvaret.

Bårer til hovedstaden

Lørdag ble båren til ambassadør Leif H. Larsen og de tre andre diplomatene som omkom i ulykken, fraktet til Pakistans hovedstad Islamabad.

Bårene ble brakt til et militærsykehus på flybasen Nur Khan i Rawalpindi i utkanten av Islamabad, ifølge nettavisen Dawn.

– Vi forbereder oss på å sende likene til de respektive landene i løpet av de neste to til tre dagene, sier utenriksminister Aizaz Ahmad Chaudhry.

Pakistanske soldater sto æresvakt da kistene, som var drapert med flagg, ble tatt imot. Statsminister Sharif har erklært nasjonal sørgedag til minne om ofrene, og det ble lørdag flagget på halv stang i landet.

Uklart når Larsens båre kommer

Det var lørdag kveld fortsatt uklart når Larsens båre kommer til Norge, men kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i Utenriksdepartementet opplyser til NTB at de er i tett dialog med pakistanske myndigheter.

– Vi jobber for at det skal skje så raskt som mulig, sier hun og forteller at UD prioriterer å gi oppfølging til de pårørende og støtte de ansatte på ambassaden.

Fungerende ambassadør Lars Nordrum ved den norske ambassaden i Pakistan forteller om en vanskelig tid.

– Jeg har kjent Leif i elleve år, og han har vært en mentor for meg, en jeg kunne gå til for å få råd, sier han til NRK.

Skole

Den erfarne norske diplomaten og den filippinske ambassadøren til Pakistan, samt konene til Indonesias og Malaysias ambassadører, var de som omkom i helikopterstyrten.

Også tre pakistanske besetningsmedlemmer mistet livet, og flere andre diplomater ble skadd da helikopteret krasjet i en skolebygning i Naltar-dalen. Ingen barn var på skolen da ulykken skjedde.

Pakistans utenriksminister opplyste fredag det var i alt 19 personer i helikopteret, og la til at luftfartøyets svarte boks er funnet.
Populært