Kan ha funnet Kaptein Kidds piratskatt

Amerikanske undervannsarkeologer mener de har funnet restene av Kaptein Kidds piratskadd ved kysten av Madagaskar. Foto: AFP / NTB scanpix.
Amerikanske undervannsarkeologer mener de har funnet restene av Kaptein Kidds piratskadd ved kysten av Madagaskar. Foto: AFP / NTB scanpix.

Undervannsforskere har funnet en 50-kilos sølvbarre som antas stamme fra en av skattene til den berømte piraten William Kidd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sølvfunnet er gjort i et skipsvrak utenfor kysten av Madagaskar, og ble nylig presentert for Madagaskars president Hery Rajaonarimampianina.

Ifølge den amerikanske undervannsforskeren Barry Clifford er den 50 kilo tunge sølvbarren bare den første av mange funn fra vraket man mener er Kaptein Kidds skip Adventure Galley.

– Kaptein Kidds skatt er legendarisk. Folk har vært på leting etter den i 300 år. Å komme over et slikt funn er nesten ikke til å begripe, sier Clifford til BBC.

Clifford tror sølvbarren er fra 1600-tallet og opprinnelig stammer fra Bolivia.

For å forsikre seg om at skipet virkelig tilhørte Kidd vil det trolig bli foretatt tester av treet som skipsvraket er bygget av, forteller Clifford til BBC. Kaptein Kidds skip Adventure Galley ble bygget i England.

Les også: Svart­skjeggs skatt

Kaptein Kidd

William Kidd, eller kaptein Kidd som han er mest kjent som, var trolig den mest berømte av alle sjørøvere. Han var av mange så beryktet at han fikk tilnavnet «Den avskyelige pirat». William Kidd ble født 22. januar 1645 i Greenock i Skottland, men flyttet til New York som voksen.

Sjørøverkarrieren startet han ikke med før han var over 50 år. Fram til da seilte kaptein Kidd rundt med skipet sitt og tjente penger på lovlig vis. Men da Kong Vilhelm den tredje av England hørte rykter om at William Kidd var en svært dyktig sjømann, bestemte Vilhelm at Kidd skulle få lov til å drive med sjørøveri.

Les også: Fant restene av kaptein Kidds skip

Forutsetningen var selvsagt at han bare røvet franske skip, siden England slumpet til å være i krig med Frankrike på denne tiden. Historikerne mener at William Kidd egentlig ikke hadde noe ønske om å bli pirat, men at han i frykt for at mannskapet skulle gjøre mytteri gav etter og begynte å angripe alle skip de kom over på sin ferd. Også de engelske.

I 1699 ble kaptein Kidd arrestert og sendt til England der han ble hengt i 1701.

Etter henrettelsen ble kroppen hans stilt ut i elva Temsen som en skrekk og en advarsel til andre sjøfolk.

Personvernpolicy