Meny

«Fatima» (14) ble voldtatt og satt i fengsel - der ble hun voldtatt av fangevokterne

MISBRUKT: «Fatima» ble fengslet for prostitusjon etter at hun ble voldtatt. I fengselet ble hun jevnlig voldtatt av sine fangevoktere. Foto: NTB Scanpix/AFP Photo/Carl de Souza

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den unge jenta fra Somalia ble voldtatt av en tuk-tuk-sjåfør. Politiet arresterte henne for prostitusjon, holdt henne fengslet i en måned, dopet henne ned og voldtok henne jevnlig.

Seksuelle overgrep er vanlig i Somalia. Oftest er det ofrene som blir straffet.

– Vi kjemper for å endre holdningene om at ofrene har skylden. Det må bli konsekvenser for menn som voldtar, sier Fartuun Adan som driver Elman Peace and Human Rights Centre i Mogadishu til AFP.

Hun får stadig besøk av unge kvinner som har overlevd seksuelle overgrep, og som trenger medisinsk hjelp og støtte.

Ble arrestert for prostitusjon etter voldtekt

14 år gamle «Fatima» er en av disse kvinnene. Når hun ikke er på skolen, jobber hun og tanten hennes med å lage og selge godteri.

En dag skulle Fatima ta en tuk-tuk til en annen del av den somaliske hovedstaden for å prøve å selge godteriet sitt der. Isteden tok sjåføren henne med til et rolig sted og voldtok henne.

I etterkant anmeldte Fatima voldtekten. Da ble hun arrestert for prostitusjon, mens overgrepsmannen hennes fikk gå fri.

Les også: Somalisk domstol fengsler angivelig voldtektsoffer

Ble jevnlig voldtatt av politiet

Elman-senteret måtte hjelpe til med å få Fatima løslatt. Det tok en måned. I mellomtiden ble hun jevnlig voldtatt av fengselsbetjenter i fengselet, ifølge AFP.

De seksuelle overgrepene har ikke ført til noen konsekvenser for fengselsbetjentene eller tuk-tuk-sjåføren. Istedenfor lever Fatima fremdeles med en trussel om en mulig prostitusjonsrettsak hengende over seg.

– Hun pleide å være full av liv og glede. Hun er ikke den samme personen lenger, sier tanten til Fatima til AFP.

Les også: – Dette er verdens verste land

Firedobling av voldtekter i Somalia

Det ble rapportert om en firedobling av seksuelle overgrep i Somalia i 2011, og i september i fjor ble det kjent at FN-finansierte soldater i Den afrikanske unions fredsstyrke AMISOM i landet har voldtatt kvinner og byttet mat mot sex, ifølge Human Rights Watch (HRW).

– Regjeringen, familiene, stammene, ingen av dem vil snakke om det. Men kvinnene hever stemmen for å snakke, sier Fartuun Adan ved Elman-senteret til AFP.

Les også: Her er det farligst å være kvinne

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært