Monika-saken har svekket folkets tillitt til politiet

SVEKKET TILLITT: Politiets håndtering av Monika-saken har ført til en svekket tillitt til politiet over hele landet. Foto: Privat / NTB scanpix
SVEKKET TILLITT: Politiets håndtering av Monika-saken har ført til en svekket tillitt til politiet over hele landet. Foto: Privat / NTB scanpix

Nesten halvparten av de spurte svarer at de har fått en svekket tillitt til politiet etter politi-skandalen med Monika-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 43 prosent av de spurte sa de hadde fått en svekket tillitt til politiet etter Monika-saken. Det viser en meningsmåling InFact har gjennomført for VG.

34 prosent svarte at de ikke hadde fått en svekket tillitt til politiet, 14 prosent svarte at de ikke visste, mens 2,3 prosent svarte at de hadde fått en styrket tillitt til politiet.

InFact intervjuet 1026 personer fra hele landet over telefon den 29. april i år.

Les også: Politiforum: Feil leder gikk i Monika-saken

Svekket tillitt i hele befolkningen

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død 14. november 2011 i med et belte rundt halsen. Politiet i Bergen konkluderte da med at jenta hadde begått selvmord, og henla saken.

Senere motarbeidet politiledelsen å gjenoppta den henlagte saken, på tross av klare signaler om at det kunne være en drapssak.

Det er politiet i Hordaland som har fått sterk kritikk i etterkant av Monika-saken. Likevel er tillitten til politiet svekket i hele befolkningen.

Les mer: Notat viser hvorfor politiet holdt fast på selvmord i Monika-saken

Nesten like stort fall som etter 22. juli

Andelen som føler at politiet har sviktet er nesten like høy som da 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport om politiets innsats under Utøya-terroren. Den gangen svarte mer enn 46 prosent at de hadde fått en svekket tillitt til politiet, ifølge VG.

– Jeg forstår godt at Monika-saken påvirker tilliten til politiet. Saken er alvorlig, og har fått massiv medieoppmerksomhet over hele landet. Det pågår fremdeles et omfattende arbeid for å få klarlagt hva som har skjedd, slik at vi kan lære av det, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til VG.

Humlegård er overordnet sjef for alt av politi i landet.

Les også: Fritt Ords Pris til Robin Schaefer og Jan Erik Skog

Personvernpolicy