Meny

Menneskesmuglere markedsfører seg på Facebook

PÅ FACEBOOK: «Innvandring fra Tyrkia til Italia» heter Facebook-gruppen på bildet. Menneskel bak gruppen tilbyr frakt til Europa fra Tyrkia både over havet og med bil. Skjermdump: Facebook

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskesmuglere tjener gode penger på å hjelpe flyktninger over Middelhavet. Titalls, kanskje hundrevis promoterer sine tjenester på Facebook som et hvilket som helst turistbyrå, ifølge The Guardian.

«Innvandring fra Tyrkia til Italia» heter Facebook-siden på bildet øverst i saken. Den er en av mange sider på det sosiale nettstedet laget av menneskesmuglere som markedsfører sine tjenester i full offentlighet.

«Migrasjon til Europa fra Tyrkia med legitime og illegitime måter over havet for den som ønsker» lyder beskrivelsen til Facebook-siden på bildet.

Les også: KrF sikret politisk flertall for 10.000 Syria-flyktninger

Publiserer pris og telefonnummer

Ulike smuglere bruker gruppene sine på ulike måter. Både priser og kontaktinfo ligger tilgjengelig på de enkelte Facebook-sider, skriver den britiske avisen The Guardian.

På en side reklamerer smugleren med en reise fra Tyrkia til Hellas med racerbåt som koster nærmere 14.000 kroner, mens trygg frakt til Italia koster 60.000 kroner for voksne og halvparten for barn, ifølge SVT.

Andre bruker sidene som en live-blogg der de skriver om prosessen med å frakte klientene sine over havet. The Guardian skriver at andre igjen brukere sidene som et chatterom for å dele historier og råd om migrasjon.

Les også: Før ville alle hjelpe båtflyktninger

– Ingen tror på alt smuglerne sier

På mange av sidene forsøker menneskesmuglerne å forsikre sine mulige kunder om at reisen er helt trygg. De som vurderer å flykte velger imidlertid heller å stole på familie og venner.

– Ingen tror på alt smuglerne sier. De fleste får tak i informasjon om smuglere via familie og venner, sier syreren Hashem til The Guardian.

Les også: 3400 reddet fra Middelhavet på én dag

Populært