Meny

KrF på vippen på ny måling

Nestleder Dagrun Eriksen bekrefter at KrF kan samarbeide både til høyre og til venstre. Men hun ønsker ikke å ta den debatten nå. (Foto: Ned Alley / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny måling viser at KrF, med 5,6 prosents oppslutning, kan få peke ut Norges neste statsminister.

Nestleder Dagrun Eriksen svarer bekreftende på spørsmål fra Klassekampen om KrF kan samarbeide både til høyre og til venstre. Men hun ønsker ikke å ta den debatten nå.

– Vi kommer til å ha en prosess fram mot 2017. Om vi åpnet den debatten nå, ville det ikke bli tid til å drive lokalvalgkamp, så det er viktig å gjøre dette i riktig rekkefølge, sier Eriksen.

Hun mener de raske politiske endringene gjør det vanskelig svare på hva som vil være best for KrF i 2017.

– Senterpartiet nærmest

Tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik støtter Eriksen.

– Jeg har alltid sagt at KrF kan samarbeide begge veier. Viktige verdispørsmål går ikke langs høyre-venstre-aksen, sier Bondevik, som svarer dette på spørsmål om hvilket parti som står KrF nærmest:

– Nå tror jeg det er Senterpartiet. Tidligere sa jeg ofte Venstre.

KrF ville med 5,6 prosents oppslutning fått ti plasser på Stortinget, som er det samme som partiet har i dag, viser meningsmålingen Norfakta har gjort på oppdrag fra Klassekampen og Nationen i mai.

Les også: Ap står klare med åpne armer til KrF

Små endringer

Høyre, Venstre og Frp får til sammen 73 mandater, mens Ap, SV og Sp får 82 mandater, tre færre enn det som behøves for flertall.

Den eneste endringen på målingen ut over feilmarginen står Rødt for, som øker med 0,9 prosentpoeng til 1,7 prosent, noe som gir ett mandat.

Arbeiderpartiet får 37,6 prosent. SV og MDG er begge under sperregrensen med 3,1 og 3,6 prosent. Senterpartiet får 5,3 og Venstre 5,2. Høyre oppnår 22,8 prosent mens Frp får 12,5 prosent.

Feilmarginen på målingen varierer mellom 0,6 og 2,7 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

Populært