KrF sikret politisk flertall for 10.000 syriaflyktninger

KrF stemte for å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger i løpet av de neste to årene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
KrF stemte for å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger i løpet av de neste to årene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har fått en klar marsjordre, fastslår nestleder i KrF Dagrun Eriksen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om KrFs Syria-vedtak
• Landsmøtet til Kristelig Folkeparti (KrF) vedtok fredag å gå inn for at Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria fordelt på de neste to årene.

• Flyktningene skal plukkes ut etter kriteriene til FNs høykommissær for flyktninger.
• Det innebærer i praksis særlige utsatte grupper og individer som ikke kan få beskyttelse i nærområdene, som forfulgte minoriteter, aktivister, torturofre og andre med krevende medisinske behov.
• KrF vil også minst tredoble den humanitære støtten i nærområdene til Syria fra 512 millioner kroner i 2014.
• Ap, SV, Sp og Venstre har også vedtatt å si ja til 10.000 flyktninger. MDG kan også komme til å gå inn for samme antall i løpet av sitt landsmøte i helgen.
• Frps landsmøte har sagt nei til dette antallet, men vedtok å øke støtten i Syrias nærområder. Høyre har ikke gjort vedtak i saken, men signalisert klart at de mener antallet er for høyt.
• Statsminister Erna Solberg (H) inviterte tirsdag alle partiene på Stortinget til forhandlinger om antall flyktninger.
• Opposisjonen har flertall til å instruere regjeringen i saken.

Til stående applaus og høylytt jubel vedtok et enstemmig landsmøte i Kristelig Folkeparti (KrF) å si ja til 10.000 flyktninger fra Syria fredag kveld.

– At et samlet landsmøte sier ja og i tillegg reiser seg i applaus, er et veldig klart signal inn til oss i partiledelsen om at vi må gjøre det vi kan for å realisere dette, fastslår Dagrun Eriksen til NTB etter avstemningen.

– Avhenger av Ap

KrF og de andre partiene på Stortinget startet tirsdag forhandlinger med regjeringspartiene om saken. Verken Høyre eller Frp ønsker et så høyt antall som 10.000 flyktninger.

– Er det mulig for KrF-ledelsen å gå med på et kompromiss med et mindre antall etter kveldens vedtak?

– Hvis vi deltar i samtaler, skal vi delta i samtaler. Vi skal lytte til innspill på for eksempel tid eller andre ting fra de andre partiene. Men når det er et så tydelig politisk flertall for 10.000 flyktninger, vil det norske folk synes det er rart hvis ikke vi klarer å ende opp med et stortingsvedtak på det, sier Eriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: KrF vil ta imot 10.000 Syria-flyktninger

Hun spiller nå ballen over til Arbeiderpartiet (Ap).

– Hvis Ap våger å stå på sitt, så mener jeg vi må klare å ende opp med et vedtak som gjenspeiler stortingsflertallet, sier Eriksen.

Utsetter kostnader

Ikke én av de mange delegatene som tok til talerstolen under debatten, tok til orde mot forslaget om å ta imot 10.000 flyktninger, men enkelte ba om at vedtaket måtte suppleres med konkrete formuleringer om at staten må ta regningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette ble imidlertid avvist, med henvisning til at landsmøtet skal ta stilling til et omfattende resolusjonsforslag om bosetting og inkludering av flyktninger lørdag.

Dagrun Eriksen, som også leder resolusjonskomiteen, uttalte at det var et poeng i seg selv å splitte de to sakene.

– Vi ønsker at landsmøtet skal ha diskusjonen om å ta imot disse flyktningene uavhengig av spørsmålet om økonomi, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen instruks

Flere av KrF-erne brukte imidlertid taletiden til å utdele spark til Fremskrittspartiet.

– Jeg har også en nullvisjon. Jeg sier ikke femten, ikke ti, ikke én statsråd skal få stå i veien for å gjøre det som er anstendig i denne saken, sa varaordfører i Øksnes kommune, Tore Christiansen, i en parafrasering av Frps Christian Tybring-Gjeddes mye omtalte uttalelse under Frps landsmøte sist helg.

Forrige helg sa Fremskrittspartiets (Frp) landsmøte sa nei til å ta imot 10.000 flyktninger, men gikk inn for å øke hjelpen i nærområdene. Høyre har ikke gjort et formelt vedtak i saken, men statsminister og partileder Erna Solberg (H) har sagt klart fra at hun mener 10.000 er et for høyt antall.