– Våpeninspektører fant spor av kjemiske våpen i Syria

USA truet med å gripe inn militært i Syrias borgerkrig etter saringassangrep som kostet flere hundre mennesker livet i Ghouta i Damaskus i 2013. Foto: AP / NTB scanpix.
USA truet med å gripe inn militært i Syrias borgerkrig etter saringassangrep som kostet flere hundre mennesker livet i Ghouta i Damaskus i 2013. Foto: AP / NTB scanpix.

OPCW-inspektører har funnet spor etter nervegassene sarin og VX på et militært forskningsanlegg i Syria, ifølge diplomatkilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er et rimelig sterkt tegn på at de har løyet om hva de gjorde med sarin, sier en ikke navngitt diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) tok i desember og januar prøver fra forskningsanlegget. De testet positivt for kjemiske forløpere som trengs for å lage de giftige nervegassene, ifølge Reuters' kilder, som vil være anonyme fordi opplysningene er hemmeligstemplet.

USA truet med å gripe inn militært i Syrias borgerkrig etter saringassangrep som kostet flere hundre mennesker livet i Ghouta i Damaskus i 2013.

Les også: FN-rapport: Syria har trolig brukt klor i tønnebomber

Bashar al-Assads regjering gikk derfor med på en avtale som innebar at Syria vedkjente seg sitt kjemiske våpenprogram og lovet å skrote det.

Assad overleverte følgelig over 1.300 tonn kjemiske stridsmidler til FN og OPCW. Norge bidro med fartøy til transporten av disse stridsmidlene fra Syria.

Damaskus nektet imidlertid for å ha brukt sarin eller noen andre kjemiske våpen til kampformål under krigen.

– De har hittil ikke vært i stand til å gi noen tilfredsstillende forklaring på dette funnet, sier en av Reuters' diplomatkilder om syriske myndigheter.

OPCWs talsmann vil ikke bekrefte påstandene og sier en rapport vil foreligge på et tilbørlig tidspunkt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært