Saudi-Arabia: – Våpenhvile i Jemen til uka

USAs utenriksminister John Kerry hilser på Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir i Paris fredag. Foto: Andrew Harnik / Reuters / NTB scanpix.
USAs utenriksminister John Kerry hilser på Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir i Paris fredag. Foto: Andrew Harnik / Reuters / NTB scanpix.

En midlertidig våpenhvile i Jemen skal tre i kraft tirsdag kveld og vare i fem dager, opplyser Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha fått besøk av USAs utenriksminister John Kerry i Riyadh foreslo Saudi-Arabia en femdagers humanitær våpenhvile i nabolandet, forutsatt at også Houthi-militsen legger ned våpnene.

Fredag møttes de to igjen i Paris. Etter et møte med ministre fra Golflandene satte Jubeir altså en dato for pausen i krigshandlingene, men det later ikke til at saudiaraberne har inngått noen avtale med Houthi-opprørerne. Jubeir sier nemlig han håper opprørerne «vil ta til vettet» og gå med på en våpenhvile.

Ifølge Kerry er det enkelte signaler som tyder på at de vil gjøre det, men det er fremdeles usikkert.

Les også: Frykter sivile er utsatt for krigsforbrytelser i Jemen

Kan forlenges

Selv om våpenhvilen har en tidsbegrensning, åpnes det for at den kan forlenges, påpeker Kerry.

– Dette er ikke fred, og partene er nødt til å finne en politisk løsning for å få slutt på konflikten. Bare en politisk løsning kan avslutte krisen, og forhandlinger må gjenopptas uten betingelser, sier Kerry, som også er i Paris.

Den amerikanske utenriksministeren skal møte sine allierte i Golfen neste uke for å «skape en ny sikkerhetsforståelse», sier han og varsler initiativer «som vil bringe oss forbi alt vi har i dag».

Massiv bombing

En militærallianse ledet av Saudi-Arabia startet 26. mars en omfattende luftkrig mot Houthi-opprørerne som har erobret store deler av Jemen. Til tross for massiv bombing har ikke de regjeringslojale styrkene på bakken klart å drive militsen på retrett.

Flere hundre sivile er drept i angrepene, og hjelpeorganisasjoner har for lengst ropt varsku om humanitær krise i det allerede svært fattige landet helt sør på den arabiske halvøy.

Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi, som er i eksil i Saudi-Arabia, har foreslått at Houthi-opprørerne kommer til Riyadh for å forhandle om fred. Det har opprørsgruppen så langt avvist.

Også Iran, som beskyldes for å gi våpenstøtte til militsen, krever at samtalene må finne sted på nøytral grunn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært