Tre dømt for IS-tilknytning

Det var mye sikkerhet i sal 2017 i Oslo tingrett da straffesaken mot de tre mennene startet i februar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Det var mye sikkerhet i sal 2017 i Oslo tingrett da straffesaken mot de tre mennene startet i februar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Tre menn er i Oslo tingrett dømt til fengsel i inntil fire år og ni måneder for tilknytning til ekstremistgruppa IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang har en norsk rett dømt noen for å ha vært med i en terrororganisasjon.

Tre menn er i Oslo tingrett dømt til fengsel i inntil fire år og ni måneder for tilknytning til ekstremistgruppa IS.

Mennene var tiltalt for brudd på paragraf 147 d i straffeloven som sier at man kan straffes med seks års fengsel hvis man «danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon».

To av dem, en 28 år gammel norskalbaner og en 30 år gammel norsksomalier, er dømt for å ha vært med i opprørsgruppen. 28-åringen er dømt til fire år og ni måneder i fengsel, mens 30-åringen er dømt til fire år og tre måneder.

Retten mener mennene i 2013 sverget troskap til IS og deretter tjenestegjorde med våpen for ekstremistgruppen.

Den tredje, en norskalbansk 25-åring og broren til 28-åringen, er dømt til sju måneder i fengsel. Retten mener han handlet inn diverse stridsbekledning og utstyr som han forsøkte å sende broren, Egzon Avdyli, i Syria. Avdyli ble drept i Syria i fjor.

Anker dommen

Alle tre nektet straffskyld under rettssaken, som gikk for tingretten i februar og mars. Alle har nær tilknytning til det ytterliggående islamistiske miljøet på Østlandet.

Advokat Svein Holden, som er den 28 år gamle norskalbanerens forsvarer, sier hans klient vil anke dommen.

– Han er naturligvis misfornøyd med resultatet. Han har hele tiden hevdet å ikke ha vært en del av IS og det er nedslående for ham å ikke bli trodd. Han har bestemt seg for å anke til lagmannsretten og ser fram til behandlingen der, sier Holden til VG.

Også 28-åringens bror, 25-åringen, vil anke dommen på sju måneders fengsel, opplyser hans forsvarer, advokat Kjell T. Dahl, til avisen.

Følger FN

Den eldste norskalbaneren og norsksomalieren oppholdt seg ifølge tiltalen i lengre tid i Syria, der de kjempet med IS. De to kom tilbake til Norge i januar i fjor og ble pågrepet 27. mai 2014. Ifølge påtalemyndigheten forberedte de seg da på å dra tilbake til Syria.

Den norskalbanske 25-åringen ble også pågrepet 27. mai i fjor.

Det er første gang straffelovens paragraf 147 d ligger til grunn for en rettslig behandling. Prosessen vil sette en grense for hvor langt man kan gå i å utøve sympatier til ytterliggående bevegelser.

I definisjonen av hva som skal regnes som en terrororganisasjon, har Det nasjonale statsadvokatembetet lagt til grunn FNs oppføring av ISIL, nå IS, på sin liste over terrororganisasjoner.

«Uten å ta munnen for full, bør ISIL etter rettens syn kunne karakteriseres som en av de verste terrororganisasjoner verden for tiden opplever», heter det i dommen fredag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært