Eriksen tok regjeringssamarbeidet i forsvar

Samarbeidet med regjeringen setter avtrykk, fastslo KrF-nestleder Dagrun Eriksen i vikartalen under landsmøtet fredag. Hun minnet om erfaringene fra åtte rødgrønne år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi holder ikke på med politikk for å se på. Vi holder på med politikk for å ha påvirkning, for å ha innflytelse, sa Eriksen.

I en undersøkelse i Dagbladet fredag sier over 55 prosent av de tillitsvalgte i KrF at de vil foretrekke å samarbeide med Ap og Senterpartiet framfor regjeringspartiene.

– KrF-landsmøte, vi setter avtrykk, og de fire samarbeidspartiene samtaler godt om mye, sa Eriksen med klar adresse til dem som er misfornøyde med samarbeidet på ikke-sosialistisk side, som det heter i partiets sjargong.

Søndagskamp

Flere Syria-flyktninger, nei til søndagshandel og skjerpet distriktspolitikk var blant hovedbudskapet i Eriksens tale.

Knut Arild Hareide og kona venter på parets barn nummer to. Fødselen er langt på overtid, derfor har Hareide overlatt talen til nestleder Eriksen.

– For å si det sånn. Knut Arild sa at hvis jeg tok bort alt med «mammo», «Bømlo» og «fødsel», så har du bare fem minutter igjen, spøkte hun.

Hareides fravær hindret ikke klar tale om søndagsåpne butikker.

– Dette er ikke et forhandlingsspørsmål for KrF. Vi må få stoppet regjeringens forslag om søndagsåpne butikker og vi har storparten av det norske folk med oss, sa Eriksen, som slo fast at spørsmålet er en viktig verdisak for KrF.

– Det hjelper ikke at du har hviledag på onsdag når barna dine må på skolen. Enten har samfunnet hvilepuls én dag i uka, eller så har det ikke det.

Syria

Mange hadde ventet at Eriksen i talen ville tallfeste hvor mange nye kvoteflyktninger fra Syria partiet krever overført til Norge de neste årene, men slik ble det ikke. Men at partiet forlanger flere kvoteflyktninger både i år og neste år, er klart.

– I fjor høst foreslo KrF å fordoble antall kvoteflyktninger for 2015, for å ta imot flere fra Syria. Vi fikk med oss regjeringen på 500 flere. For sakens skyld er vi nå glade for at flere partier følger etter, for nå trengs det en enda større innsats, sa Eriksen.

KrF-nestlederen kom også inn på de rystende bildene av flyktningkatastrofen i Middelhavet og trakk fram det sterke bildet av seks år gamle Elyud Dawit som ble båret i land av en gresk fisker.

– Det er opp mot dette internasjonale nyhetsbildet vi må teste om norsk utenriks- og utviklingspolitikk består prøven, sa Eriksen.

1.000 arbeidsplasser

KrF-nestleder Dagrun Eriksen brukte også talen til å ta et oppgjør med regjeringens distriktspolitikk og viste til reformer innen politi, kommuner og landbruk.

– Summen av alle endringene som nå foreslås, kan bli for mye og slå uheldig ut for norske distrikter. KrF vil se på dette helhetlig, og det bør regjeringspartiene også gjøre, fastslo Eriksen, som slo fast at minst 1.000 arbeidsplasser i statlige virksomheter bør flyttes ut av Oslo i denne fireårsperioden.

– Ny statlig virksomhet bør som hovedregel legges utenfor hovedstadsområdet, sa Eriksen.

Hun kom også inn på jordbruksoppgjøret, og mer enn antydet at regjeringen bør forbedre sitt tilbud til bøndene i årets jordbruksforhandlinger.

– Tilbudet er statens forhandlingsposisjon. Jeg kan ikke annet enn si at med det tilbudet har staten lagt inn et stort forhandlingsrom, sa hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært