Slik har du aldri sett lyn og torden før

Forskere fra USA har fremstilt et utrolig bilde av lyn og torden ved hjelp av lang eksponering og lyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det utrolig detaljerte bildet av lyn og torden lenger ned i saken er skapt av en forskergruppe fra Southwest Research Institute i Texas gjennom en rekke eksperimenter med lynnedslag.

– Lynet slår ned på jorda mer enn fire millioner ganger om dagen. Likevel har vi lite kunnskap om fysikken bak den voldsomme prosessen. Vi forstår de generelle mekanismene som skaper torden, men det er ikke helt klart hvordan lynets ladning bidrar til tordnet vi hører, sier doktor Maher A Dayeh, som ledet forskergruppen, i en pressemelding.

Les også: Fanget seks ulike himmelfenomener i ett bilde

Fremkalte et lynnedslag

Det er lyn som skaper torden. Lyn skapes av elektriske ladninger som beveger seg inni en sky, eller mellom en sky og jordens overflate. Når ladningen beveger på seg, varmer den opp luften rundt og trigger et enormt utslipp av energi, som igjen skaper torden.

For å kunne studere lyn og torden på nært hold og i kontrollerte former, gjennomførte Dayeh og hans kolleger et eksperiment som fremkalte et lynnedslag og et tordenbrak på et bestemt sted.

De festet en kobbertråd til en liten rakett og til bakken. Deretter skjøt de raketten opp i en tordensky. Flammene fra raketten skapte en elektrisk ladning i tordenskyen som fremkalte et lynnedslag og et tordenbrak. Kobbertråden fungerte som en ledende kanal mellom skyen og bakken slik at forskerne visste hvor lynet vil dukke opp, ifølge pressemeldingen.

Du kan se hvordan dette eksperimentet ble utført i videoen øverst i saken.

Les også: Har du sett en glorie?

Ville dokumentere energien i lyn og torden

ENERIGI: Kobberledningen lyser grønt mens ni etterfølgende lynnedslag er lilla. Foto: University of Florida/Florida Institute of Technology/Southwest Research InstituteENERIGI: Kobberledningen lyser grønt mens ni etterfølgende lynnedslag er lilla. Foto: University of Florida/Florida Institute of Technology/Southwest Research Institute

Eksperimentet ble gjennomført en rekke ganger etter hverandre i staten Florida i USA, som er kjent for å være den staten med flest lynnedslag i løpet av et år. Målet med eksperimenteringen var å dokumentere energien i lyn og torden på en måte som ikke har blitt gjort før. Resultatet er det utrolige bildet du kan se øverst i artikkelen.

Det er ikke tatt med noe vanlig speilreflekskamera. Bildet er skapt ved bruk av lang eksponering og analysering av lyd.

I forkant av eksperimentet satte doktor Dayeh ut femten mikrofoner med en meters mellomrom, 95 meter fra der lynet skulle slå ned. Fordi lydbølger fra høyden bruker lengre tid på å nå mikrofonene, kunne forskerne bruke opptakene av tordenbraket til å visualisere hvordan energien i et tordenbrak ser ut. På bildet ser du både lyn og torden, og forskerne kaller det «den akkustiske signaturen til torden», ifølge pressemeldingen.

Les også: Sjelden regnbuesky i Australia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært